Închide

Portalul de comerț scos la vânzare de patronii Mega Image valorează 6 miliarde de euro

Avatar
Bol.com Delhaize

Foto: gondola.com

Timp de citire: 2 minute

Potrivit băncii de investiții elvețiane UBS, portalul de comerț bol.com valorează aproximativ 6 miliarde de euro. Luna trecută, Ahold Delhaize, proprietarii lanțului comercial Mega Image din România, a anunțat că dorește să scoată o parte din subsidiara sa de comerț electronic la bursă în cursul anului viitor. 

“Va trebui să așteptăm până în primăvara lui 2022 pentru informații financiare extinse. Dar pe baza datelor companiei de cercetare Euromonitor și a colegilor din sector, estimăm valoarea bol.com la 6 miliarde de euro”,

scrie ziarul belgian De Tijd, citând  analistul UBS Sreedhar Mahamkali.

Acest lucru ar face ca platforma de comerț electronic să aibă o valoare mai mare decât, de exemplu, Colruyt Group, o corporație belgiană de retail cu o cifră de afaceri de două ori mai mare.

Bol.com anticipează o cifră de afaceri de aproximativ 5,5 miliarde de euro în acest an. Profitul brut ar trebui să fie între 150 și 170 de milioane de euro.

Directorul general Margaret Versteden a declarat recent că observă un mare potențial de creștere, în special la partenerii de vânzări.

Climă bursieră instabilă

La Ziua Investitorilor Ahold Delhaize din noiembrie, CEO-ul Frans Muller și-a dezvăluit deja intenția de a aduce bol.com la bursa din Amsterdam în a doua jumătate a anului 2022. Grupul olandez-belgian va păstra un pachet majoritar de acțiuni în companie, iar capitalul strâns va permite creșterea în continuare a platformei web. CEO-ul dorește să investească într-o automatizare și digitalizare sporită și să facă livrările mai sustenabile.

Cu toate acestea, oferta publică inițială (IPO-ul) bol.com nu este încă pe deplin sigură. Multe vor depinde de climatul bursei, care s-a schimbat complet. Pandemia de Covid a dat un impuls incredibil industriei comerțului electronic, dar creșterea pare să fi încetinit din nou în ultimele luni. De aceea, concurentul Coolblue și-a blocat temporar planurile bursiere.

scroll to top