Portugalia își închide centralele pe cărbune cu doi ani înainte de termenul planificat
Portugalia și-a devansat cu doi ani închiderea centralelor termoelectrice care funcționează pe cărbune, fiind a treia țară din UE care își va încheia producția de energie electrică prin arderea cărbunilor de la începutul anului 2020, după Austria și Suedia. Belgia a fost prima țară din UE care a renunțat complet la cărbune, în 2016.
Grupul portughez de utilități EDP a anunțat închiderea centralei sale pe cărbune Sines, de la sud de capitala Lisabona, responsabilă cu emisia a 13,5% din cantitatea de dioxid de carbon emisă în întreaga țară. EDP va mai închide încă o centrală și va converti o altă unitate pe care o operează în Spania. Compania de utilități evaluează acum dezvoltarea unui proiect ”verde” de producție a hidrogenului în Sines, potrivit site-ului său web, citat de publicația Electrek.
Miguel Stilwell d’Andrade, președintele executiv al EDP, a declarat că ”decizia de a devansa închiderea centralelor de cărbune în Peninsula Iberică este o consecință naturală a procesului de tranziție energetică, în conformitate cu țintele europene pentru neutralitatea carbonului și cu voința politică de a anticipa termenele asumate. În acest proces, în care oamenii au fost un aliat fundamental, EDP garantează, de asemenea, că își va îndeplini angajamentele față de toți lucrătorii și va colabora la formarea și integrarea lor profesională în viitor.”
Kathrin Gutmann, director al Organizației ”Europe Beyond Coal”, a declarat:
Portugalia își accelerase deja procesul de decarbonizare, trecând de la termenul 2030 la 2023. Faptul că este l-a devansat din nou până în 2021 arată că o țară își poate curăța rapid sistemul energetic, dacă dovedește angajament în demersul de a trece la energie curată.”