Închide

Poșta Română primește un mizilic de amendă, pe motiv de încălcare a GDPR. Ce s-a întâmplat?

Avatar
Uniforma Factor Postal

Sursa foto: Compania Națională ”Poșta Română”.

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aplicat o amendă în cuantumul echivalent a 2.000 de euro (9.883,80 de lei), pentru că a pierdut anumite trimiteri poștale care conțineau decizii de stabilire a drepturilor de pensie, carnete de muncă și certificate de deces. În total, 35 de destinatari nu au mai primit documentele respective, potrivit unui comunicat al instituției.

În luna octombrie 2022, ANSPDCP a finalizat o investigație care viza încălcarea Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 32 alin. (1) lit. b) și alin. (2) din Regulament. Drept urmare, Compania Națională Poșta Română SA a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 9.883,80 lei (echivalentul a 2000 euro), transmite Autoritatea.

Investigația a fost începută după ce un operator de date a notificat Autoritatea Națională de Supraveghere că a fost încălcată securitatea datelor de către Compania Națională Poșta Română SA.

În speță, în cadrul investigației efectuate, a rezultat că Poșta Română a pierdut anumite trimiteri poștale care conțineau decizii de stabilire a drepturilor de pensie, carnete de muncă și certificate de deces. În total, 35 de destinatari nu au mai primit documentele respective.

De asemenea, s-a constatat că Poșta Română nu a implementat măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a asigura un nivel de confidențialitate și securitate a datelor personale ale persoanelor vizate, ceea ce a condus la pierderea, divulgarea neautorizată sau accesul neautorizat la anumite date cu caracter personal.

În iulie 2020, Autoritatea Națională de Supraveghere a mai dat o amendă – tot de 2.000 de euro – Companiei Naționale Poșta Română deoarece nu a luat măsurile tehnice şi organizatorice adecvate care să prevină accesul neautorizat la datele cu caracter personal (adrese de e-mail și numere de telefon) pe adresa portalului ”My AWB”, aparținând Companiei Naționale Poșta Română, ceea ce a dus la compromiterea confidențialității datelor personale a 81 de persoane vizate.

scroll to top