Închide

Praga | Politicienii cehi nici nu se gândesc la adoptarea euro în viitorul predictibil

Avatar
money, czech, banknotes

Fotografie de vjkombajn pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Premierul ceh Petr Fiala a declarat vineri că țara sa nu intenționează să adopte moneda euro prea curând, în ciuda faptului că economiștii cehi susțin că adoptarea monedei unice europene ar constitui un factor suplimentar de stabilitate ale finanțelor țării, anunță publicația Euractiv.com.

Următoarea țară care va adopta moneda euro este Croația, care a primit recent aprobarea Comisiei Europene de a adera la uniunea monetară începând cu 2023.

”Pentru Cehia, (adoptarea euro) nu este un subiect pe agenda publică în acest moment”, a spus premierul Fiala.

Cehia nu îndeplinește în prezent toate condițiile necesare pentru a adera la zona euro, însă experții economiști cer ca Praga să facă demersurile necesare în acest sens, subliniind beneficiile pe care le-ar avea în urma acestora, pe fondul inflației în creștere și al nevoii unei mai mari stabilități macro-economice.

La Praga, voința politică pentru trecerea la zona euro lipsește însă:

”Din păcate, guvernul de astăzi nu va dori adoptarea euro. Astfel, acest lucru devine de facto imposibil pentru că, din păcate, nu există voință politică în acest sens”, a scris europarlamentarul Luděk Niedermayer, fost viceguvernator al Băncii Naționale Cehe, într-un articol de opinie publicat de prestigiosul cotidian economic praghez Hospodářské noviny.

Niedermayer consideră că nu rămânerea Cehiei în afara selectului club al zonei euro nu mai este benefică pentru țară și solicită guvernului să decidă cel puțin ca Praga să se alăture Mecanismului european al cursului de schimb II (ERM II), anticamera zonei euro. Aderarea la ERM II timp de doi ani este o condiție necesară pentru aderarea ulterioară completă la zona euro.

După ce Croația va adopta moneda unică europeană, doar șapte țări din Uniunea Europeană nu vor face parte din zona euro. În afară de Danemarca, care beneficiază de o opțiune specială de renunțare la utilizarea monedei europene, Suedia, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Cehia sunt singurele țări care continuă să utilizeze monedele naționale.

scroll to top