Închide

Premieră istorică: Germania înregistrează prima lună cu deficit comercial din ultimii 31 de ani

Avatar
port, clock tower, hamburg

Hamburg, unul dintre principalele hub-uri comerciale ale Germaniei. Fotografie de KarstenBergmann pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Pentru prima dată în ultimii mai bine de 30 de ani, Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, a raportat un deficit comercial lunar, potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistică, citate de Bloomberg. Explicația principală o reprezintă, desigur, inflația.

Companiile germane au avut de înfruntat costuri în creștere semnificativă la importurile de mărfuri și materii prime, în vreme ce cererea la export pentru produsele finite ale Germaniei a fost în scădere, pe fondul unei perspective economice generale mai pesimiste, la nivel global.

Deficitul comercial raportat pentru luna mai 2022 a fost de 1 miliard de euro, situație nemaiîntâlnită din 1991 încoace.

Vânzările la export au scăzut, în mod neașteptat, cu 0,5%, în timp ce importurile au crescut cu 2,7%, într-un ritm mult mai alert decât anticipau economiștii.

”Scăderea exporturilor nu este o surpriză atât de mare, dată fiind situația mediului economic actual. Cauza principală – și surpriza – vine de la importuri, iar acolo iese în evidență mai ales evoluția prețurilor”, a comentat Oliver Rakau, economist la biroul de la Frankfurt al Oxford Economics.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și deciziile de carantinare a unor mari aglomerări urbane și centre industriale din China, pe fondul noilor focare de Covid-19, au făcut ravagii pe parcursul lanțurile internaționale de aprovizionare, cu consecințe substanțiale pentru economia Germaniei, orientată spre exporturi.

Prețurile la importurile de materii prime și materiale precum energia, alimentele sau piesele și sub-ansamblele folosite de producători germani au crescut cu peste 30% în mai față de luna corespunzătoare din 2021, în timp ce prețurile practicate la export au crescut cu aproximativ jumătate din acest procent.

Chiar dacă datele par mai puțin spectaculoase dacă sunt ajustate cu inflația, comerțul exterior va avea totuși o contribuție negativă la creșterea economică a Germaniei, care este calculată și în termeni reali, a mai spus Oliver Rakau.

În condițiile în care costurile vieții de zi cu zi sunt în continuă creștere, iar motivele de incertitudine rămân multe și acute, ”perspectivele pentru comerț se arată destul de sumbre”, a adăugat Rakau.

scroll to top