Închide

Slovenia față cu criza: Statul va cumpăra toată recolta de grâu din acest an, la preț negociat

Avatar
Wheat field

Fotografie de Jonathan Petersson pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Agenția Slovenă a Rezervelor de Bunuri ale Statului (ZRSBR) va cumpăra integral recolta de grâu pe care fermierii sloveni o vor produce în acest an, pentru a proteja aprovizionarea țării cu alimente și pentru a stabiliza prețurile, a anunțat premierul țării, Robert Golob, citat de publicația Euractiv.com.

Achiziția publică a fost cerută și de fermieri și este o măsură menită să stabilizeze prețurile de pe piața agro-alimentară slovenă și să reglementeze, în mod indirect, prețurile cu amănuntul.

”Din păcate, situația din lume, în special în Ucraina, se înrăutățește zilnic, ceea ce se vede clar nu numai în prețuri, ci și în disponibilitatea alimentelor pe piață”, a declarat premierul Robert Golob, într-o intervenție publică de vineri.

Pe lângă achiziția stocurilor integrale de grâu, fermierii vor primi un ajutor de 22 de milioane de euro, prin mai multe mecanisme, inclusiv subvenții pentru combustibil, îngrășăminte și alte produse utilizate în producția agricolă.

”Vrem să îi ajutăm pe fermieri prin reducerea costurilor pe care le au și, în același timp, dorim să păstrăm roadele culturilor în întregime în Slovenia”, a mai spus premierul.

Golob a adăugat că planul prevede ca Slovenia să intre în sezonul de toamnă cu rezerve de mărfuri mai mari decât în alți ani, ”pentru că nu ne confruntăm cu o iarnă complet anormală și este logic să ne pregătim minuțios pentru ea”.

”Preferăm să cumpărăm tot grâul direct de la fermieri, decât să-l cumpărăm de la traderi în toamnă și să fim taxați suplimentar pentru el”, a spus el, anunțând negocieri directe cu cultivatorii de grâu în săptămânile următoare.

În plus, Ministerul Agriculturii intenționează să monitorizeze prețurile a 15 produse, o măsură pe care Golob a subliniat că nu echivalează cu reglementarea prețurilor.

”Nu este o reglementare. Prețurile nu vor fi stabilite de guvern, ci de comercianți. Guvernul doar se va asigura că prețurile sunt comparabile și transparente pentru public”, a spus Golob.

Slovenia a raportat o rată a inflației de 10,4% în iunie, cea mai mare din ultimii 26 de ani. Dacă prețurile combustibililor sunt deja reglementate de ceva timp, noile decizii reprezintă o premieră în ceea ce privește încercarea autorităților de la Ljubljana de a lupta direct cu inflația prețurilor la alimente, care afectează populația, cel puțin în aceeași măsură.

scroll to top