Premieră la CEDO | Primul proces climatic din istorie: băbuțele dau în judecată Elveția

, , ,
Autor:    -  
glacier, ice, scenic
Fotografie de Tantien3 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Câteva mii de femei elvețiene la vârsta a treia și-au unit forțele împotriva autorităților din țara lor, dând în judecată Elveția la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Primele audieri au avut loc miercuri, la Strasbourg. Doamnele susțin că eforturile insuficiente pe care le face guvernul elvețian în lupta împotriva încălzirii globale le încalcă drepturile omului, scrie publicația Euractiv.com.

Primul proces al CEDO având în centrul atenției schimbările climatice a fost declanșat de un grup de pensionare elvețiene care susțin că lipsa de acțiune hotărâtă a țării lor în fața creșterii temperaturilor atmosferice le expune riscului de deces pe parcursul episoadelor de caniculă din timpul verilor tot mai călduroase.

Audierea de la prima instanță, Marea Cameră, va fi urmată de altele două. Dacă petentele ar avea câștig de cauză, acest lucru ar crea un precedent important: avocații grupului de pensionare caută să obțină din partea justiției o decizie ambițioasă care ar putea obliga Berna să își reducă emisiile de dioxid de carbon într-un ritm mult mai alert decât este planificat acum.

Peste 100 de susținători și activiști împotriva schimbărilor climatice de la Greenpeace s-au adunat în afara sălii de judecată, cu bannere și flori, aplaudând și scandând ”Bravo!” la adresa grupului de femei.

Bruna Molinari, în vârstă de 81 de ani și suferindă de astm bronșic, despre care spune că se agravează din cauza căldurii excesive, a declarat pentru Reuters că speră ca rezultatul procesului să aducă beneficii măcar generațiilor viitoare:

”Ca bunică și ca mamă, cred că cei mai tineri au dreptul să se bucure de o climă mai bună decât cea pe care o avem noi”, a spus ea reporterilor de la fața locului, printre reprize de tuse.

Stefanie Brander, membră a asociației ”Senior Women for Climate Protection”, a declarat că guvernul a subestimat, pe nemeritate, forța grupului lor până acum:

”Am fost considerate niște babe care nu aveau nicio idee clară asupra problemelor serioase, iar acum cred că asta s-ar putea întoarce împotriva lor”, a spus ea pentru Reuters, la ieșirea din sala de judecată.

Problema elvețiană

Temperatura medie din Elveția crește cu o rată de peste două ori mai mare decât cea de la nivel global, iar ghețarii elvețieni trec printr-un proces rapid de topire. Autoritățile de la Berna au schițat un plan de reducere mai drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar alegătorii l-au respins într-un referendum organizat în 2021, întrucât a fost considerat excesiv de împovărător.

Cu toate acestea, avocatul Marc Willers, care le reprezintă pe reclamante, a declarat că Elveția ”nu are nicio scuză pentru faptul că eșuează în a proteja drepturilor reclamantelor”:

”Dacă o țară atât de bogată și de avansată din punct de vedere tehnologic precum Elveția nu poate să se achite de obligațiile pe care le are – ba mai mult, nici măcar nu se ostenește să își evalueze și să enunțe în mod corect care îi sunt acele obligații – atunci ce speranță am mai putea avea că alte țări ale lumii vor reuși să facă față unor asemenea provocări?”, a susținut acesta în timpul audierilor din sala de judecată.

La nivelul instanțelor interne, guvernul elvețian a câștigat în două rânduri procesul similar, motiv pentru care reclamantele s-au adresat către CEDO. Agentul guvernamental elvețian pentru CEDO, Alain Chablais, a cerut Curții să constate inadmisibilitatea cererii. Chablais a susținut în fața instanței că orice măsuri prescriptive emise de instanță ar reprezenta o supralicitare, arogându-și astfel un rol ”cvasi-legislativ”.

Elveția a primit o mână de ajutor din partea altor opt guverne care au decis să i se alăture în proces. Una dintre aceste țări este Irlanda, al cărei agent guvernamental pentru CEDO a declarat miercuri că a constatat ”probleme insurmontabile” în ceea ce privește cererea în judecată, acuzând că reclamantele cer instanței CEDO să decidă în virtutea eludării unui proces democratic, cu referire la referendumul prin care elvețienii au respins înăsprirea reglementărilor de mediu.

Cazul a intrat în procedură accelerată, așa încât CEDO ar putea să dea un verdict chiar în cursul acestui an.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!