Închide

Inflația din Spania a încetinit la 3,3% în martie, cea mai mică rată anuală din august 2021

Avatar
spain, spanish, flag

Fotografie de stephaniemonot pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Creșterea prețurilor de consum din Spania a încetinit la 3,3% în martie, cea mai mică rată anuală din august 2021 și în scădere de la 6,0% în februarie, arată datele preliminare ale Institutului Național de Statistică, publicate joi, scrie Reuters.

Analiștii chestionați de Reuters se așteptau la o rată de 3,8%.

Această scădere se datorează în principal faptului că prețurile la electricitate și combustibil au crescut în martie 2022 și au scăzut în această lună, a precizat agenția de statistică.

Inflația de bază, care elimină prețurile volatile ale alimentelor proaspete și ale energiei, a fost de 7,5% în ritm anual, ușor sub nivelul de 7,6% înregistrat în februarie, au arătat datele.

Prețurile alimentelor au afectat puternic portofelele spaniolilor, crescând cu peste 16% în februarie față de anul precedent.

Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată pentru alimentele esențiale, cum ar fi pâinea, brânza, laptele, fructele și legumele și cerealele, de la 4% la 0%, pentru a atenua șocul provocat de inflație.

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino, a declarat la începutul acestei luni că se așteaptă ca inflația să fie mai mică în acest an decât în 2022, deși va exista “multă volatilitate” în fiecare lună.

scroll to top