Premierul britanic către președintele chinez: China și Regatul Unit trebuie să poată discuta deschis și să coopereze
Premierul britanic Keir Starmer i-a spus vineri (23 august) președintelui chinez Xi Jinping că cele două țări trebuie să poată vorbi deschis despre dezacordurile lor și, de asemenea, să urmărească legături economice mai strânse și să colaboreze pe probleme globale.
Xi i-a spus lui Starmer în timpul unei convorbiri telefonice că speră ca Marea Britanie
„să privească China obiectiv și rațional”,
a declarat agenția oficială chineză de știri Xinhua, potrivit Euractiv.
Biroul lui Starmer a declarat că cei doi lideri au discutat domenii de colaborare, inclusiv comerțul, economia și educația, și au convenit că, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, ar trebui să lucreze îndeaproape la securitatea globală și schimbările climatice.
„Prim-ministrul a adăugat că speră ca liderii să poată purta discuții deschise, sincere și oneste pentru a aborda și înțelege subiectele de dezacord atunci când este necesar, cum ar fi Hong Kong, războiul Rusiei în Ucraina și drepturile omului”,
se arată într-o declarație emisă de biroul lui Starmer.
Presa de stat chineză a declarat că apelul a fost solicitat de Marea Britanie și că Xi și Starmer au discutat despre intensificarea cooperării în domeniul financiar, al economiei verzi și al inteligenței artificiale. Xinhua a declarat că Xi l-a felicitat pe Starmer pentru victoria sa în alegerile Partidului Laburist din iulie.
Guvernul lui Starmer a declarat că plănuiește un audit al relației Marii Britanii cu China pentru a înțelege și a răspunde provocărilor și oportunităților pe care le prezintă Beijingul.
În ultimii ani, legăturile dintre Marea Britanie și China au fost tensionate din cauza Hong Kong-ului, a acuzațiilor britanice de încălcare a drepturilor și a preocupărilor legate de implicarea firmelor chineze în furnizarea de infrastructură critică.
În 2022, prim-ministrul de atunci, Rishi Sunak, un conservator, a declarat sfârșitul unei „ere de aur” a relațiilor cu China pe care unul dintre predecesorii săi, David Cameron, a susținut-o.
Xinhua l-a citat pe Xi afirmând că China este pregătită să se angajeze într-un
„dialog pe picior de egalitate, pe baza respectului reciproc… (pentru) a spori înțelegerea și încrederea reciprocă”.
Ambasada Chinei la Londra a declarat că Starmer i-a spus lui Xi că nu a existat nicio schimbare în politica Marii Britanii față de Taiwan, pe care Beijingul îl revendică ca fiind propriul său teritoriu – o poziție puternic contestată de guvernul insulei.
„Președintele Xi a subliniat că China acordă o mare importanță dorinței Marii Britanii de mai mult angajament și dialog și va menține schimburile cu Marea Britanie la toate nivelurile”,
a declarat ambasada.
La fel ca majoritatea țărilor occidentale, Marea Britanie nu recunoaște Taiwanul ca stat, dar are un birou în Taipei care promovează relațiile comerciale și educaționale și asistă călătorii.