Închide

Presa de la Viena: Raiffeisen Bank s-a prins în capcana de la Moscova

Avatar
Raiffeisen Viena Ucraina

Photo: Regine Hendrich, DERSTANDARD.at

Timp de citire: 4 minute
  • Aproape întregul consiliu al Raiffeisen Bank International (RBI) se află pe lista neagră a ucrainenilor „în așteptarea sancțiunilor” pentru sprijin dat invadatorilor.
  • Raiffeisen este acuzată că acordă amânări de împrumut militarilor ruși care iau parte la invazie.
  • Încă nu este clar dacă RBI va rămâne în Rusia.
  • Banca este într-o situație dificilă, notează Der Standard, unul din liderii presei vieneze.

Implicarea în Rusia îi ține foarte ocupați pe cei de la Raiffeisen Bank International (RBI) și mai ales pe managerii săi, conduși de austriacul Johann Strobl. Divizia subsidiară din Moscova este cel mai mare aducător de profit al RBI – dar de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022, a provocat și companiei-mamă din Austria multe neplăceri.

Multe companii occidentale s-au retras acum din Rusia, inclusiv grupul bancar francez Paribas. Raiffeisen însă tot examinează, de asemenea,

„din cauza situației fără precedent, toate opțiunile strategice pentru viitorul Raiffeisenbank Rusia, inclusiv o ieșire atent gestionată”

din Moscova, așa cum spunea instituția bancară încă din martie trecut. „Din cauza situației complexe”, nu se poate acorda însă nici un orizont timp până când demersul va fi finalizat, după cum explică un purtător de cuvânt de la Viena pentru Der Standard.

Șefii Raiffeisen, pe lista sancțiunilor ucrainene

În viitor, șeful băncii, Johann Strobl, și colegul său din conducerea RBI Andreas Gschwenter ar putea simți personal consecințele angajamentului prorus. După cum s-a raportat, ambii se află pe lista ucraineană „Război și sancțiuni” la categoria „în așteptarea sancțiunilor”. Ucraina recomandă sancțiuni pentru persoanele și companiile enumerate acolo. Ministerul ucrainean de Externe și agenția ucraineană anticorupție Nazk susțin proiectul, care are, de asemenea, scopul de a crește presiunea internațională.

Strobl și Gschwenter au locuri și voturi în consiliul de supraveghere al filialei ruse RBI, în timp ce Strobl conduce organismul de supraveghere. Pe lângă aceștia, toți ceilalți membri ai consiliului de supraveghere al băncii din Moscova sunt și ei pe lista neagră a ucrainenilor: Peter Lennkh, Lukasz Januszewski și Hannes Mösenbacher. Toti sunt si in consiliul de conducere al Raiffeisenbank International – doar colegul lor, Andrii Stepanenko, care s-a nascut la Urca și a ocupat funcții în sistemul bancar ucrainean după 1991 nu se află pe lista celor “în așteptare de sancțiuni”.

„Nu s-au impus sancțiuni ucrainene”

Raiffeisen a comentat de altfel luni această chestiune pentru presa de la Viena:

„Există o listă ucraineană de câteva luni care cere sancțiuni împotriva membrilor Consiliului de Supraveghere al Raiffeisenbank Rusia, printre altele”. Se subliniază că „nu au fost impuse sancțiuni ucrainene membrilor Consiliului de Supraveghere al Raiffeisenbank Rusia”.

RBI este activă și în Ucraina, aici sub denumirea de Raiffeisen Bank Joint Stock Company.

În Rusia, filiala RBI avea active totale de aproximativ 18 miliarde de euro și 2,3 milioane de clienți la sfârșitul anului 2021. În prima jumătate a anului 2022, instituția a avut câștiguri astronomice, iar profitul după impozitare s-a triplat la aproximativ 630 de milioane de euro după impozitare.

Șeful Strobl a explicat această evoluție la prezentarea rezultatelor semestriale prin creșterea dobânzilor și creșterea bruscă a cursului rublei față de euro. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al RBI subliniază că

„De la izbucnirea războiului, Raiffeisenbank Rusia și-a oprit în mare măsură activitatea de creditare și și-a redus volumul de creditare cu aproximativ 25%”.

Raiffeisen, salvare pentru soldații ruși

Subiect de titluri negative și prea multe discuții tensionate, în special pe rețelele de socializare, Raiffeisen a comunicat recent faptul că îi ajută pe soldații ruși care au fost recrutați în război cu rambursarea împrumutului. Purtătorul de cuvânt al RBI face referire la legile băncii centrale ruse și spune că banca nu avea practic altă opțiune.

„Ca toate băncile rusești, Raiffeisenbank Rusia este obligată legal să ofere un moratoriu de creditare soldaților mobilizați”.

Moratoriul poate fi acordat pe durata serviciului celor afectați, în unele cazuri și pentru familiile acestora și poate dura până la sfârșitul anului 2023.

Dar ce urmează pentru Raiffeisen la Moscova?

Nimeni nu pare să știe că în acest moment, Raiffeisen este într-o adevărată dilemă. O vânzare a filialei RBI ar trebui să fie aprobată de președintele rus Vladimir Putin – ceea ce probabil ar restrânge sever libertatea de mișcare a austriecilor atunci când își aleg un cumpărător. Dar mai ales le vor restrânge încasările.

În plus, există prevederi de reglementare extrem de complexe, de asemenea, la nivelul autorității europene de supraveghere de la Banca Centrală Europeană (BCE). Ar trebui parcurse proceduri de aprobare a reglementărilor de anvergură. Pe de altă parte, orice vânzare a filialei ruse ar trebui să se încadreze în regimul de sancțiuni al UE: și acesta ar fi un exercițiu dificil.

Unii vorbesc despre o situație foarte complexă, alții despre un nod gordian.

Raiffeisenbank International este deținută în proporție de 58,8% de Raiffeisen-Landesbanken Austria și 41,2% în sistem free float – unde există o serie de voci puternice care se opun vânzării din Rusia, locul în care compania a fost foarte activă și profitabilă din 1996 încoace.

Ambasadorul vede o problemă morală

Ambasadorul ucrainean în Austria, Wassyl Chymynez, a declarat luni pentru APA că sancțiunile vor fi examinate cu mare atenție. În cazul în care se dovedește că banca „oferă beneficii financiare” recruților ruși și recunoaște chiar și indirect recruții din „republicile false”,  sau regiunile separatiste din estul Ucrainei, aceasta ar fi, de asemenea, o „problemă morală”.

„Nu este prea târziu pentru a lua decizia și a părăsi piața rusă”, a conchis ambasadorul.

#BoicotAustria, cu cap de afiș Raiffeisen

Vă reamintim că vremurile sunt tulburi și la București pentru Raiffeisen Bank, care a devenit după 8 decembrie 2022 unul din principalii actori economici vizați în România de acțiunea #BoicotAustria / #BoykottAustria. Asta în urma refuzului Vienei de a accepta intrarea țării noastre în Spațiul Schengen.

Numeroase companii au anunțat închiderea conturilor sau limitarea operațiunilor bancare prin banca austriacă la cele strict necesare, legate mai ales de creditele în derulare sau facturile în încasare.

scroll to top