Închide

Presat de concurență, Zoom a început să implementeze o funcție cerută de toată lumea

Avatar
binary, binary code, binary system

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Serviciul de comunicare video Zoom, foarte popular în ultimele luni, în condițiile utilizării tot mai frecvente a acestui tip de servicii, va face în curând primul pas către criptarea end-to-end, o opţiune de securitate importantă pentru zona afacerilor şi nu numai.

La mai multe luni distanţă de când a promis că va oferi E2EE (criptare end-to-end), Zoom anunţă că săptămâna viitoare va debuta prima faza a procesului de implementare, care va consta în patru astfel de faze şi se va întinde cel puţin până anul viitor, anunță News.ro.

În această primă fază, E2EE va fi disponibil ca un preview tehnologic. Utilizatorii vor trebui să activeze opţiunea de la Settings şi, mai apoi, pentru fiecare comunicare în parte. Toţi participanţii la o conferinţă vor trebui să facă manual aceşti paşi pentru a folosi E2EE.

Cei de la Zoom avertizează cu unele din facilităţile serviciului nu vor fi disponibile cu E2EE. Înregistrările în cloud, transcrierile live şi alte funcţii nu vor putea fi folosite când criptarea este activată.

Iniţial, Zoom a vrut să ofere E2EE ca o opţiune disponibilă exclusiv celor care plătesc. În urma numeroaselor critici, însă, s-a decis ca criptarea să fie implementată pentru toţi utilizatorii.  Apărătorii confidenţialităţii şi ale drepturile civile au criticat în masă Zoom pentru decizia iniţială, susţinând că discriminarea intimităţii este fundamental greşită.

Zoom a promis să implementeze E2EE la începutul pandemiei, când nivelul de utilizare şi numărul de utilizatori cu crescut spectaculos. Atunci a ieşit la iveală faptul că Zoom minţea când spune că oferă E2EE dar, în fapt, avea doar o criptare parţială.

Între timp, piaţa s-a aglomerat, iar Zoom este nevoit să crească nivelul produsului dacă vrea să facă faţă unor giganţi precum Google, Microsoft şi Facebook.

scroll to top