Închide

Președintele ceh, fost bun prieten cu Putin, cere anchetarea lui la un tribunal internațional

Avatar
graffiti, street art, satire

Fotografie de MabelAmber pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vladimir Putin ar trebui să fie anchetat de un tribunal internațional pentru atrocitățile comise în Ucraina, a declarat președintele Cehiei, Miloš Zeman, într-o nouă luare de poziție critică la adresa fostului său prieten politic. Despre schimbarea atitudinii sale față de liderul de la Kremlin, Zeman a spus scurt că ”circumstanțele s-au schimbat”, scrie publicația Euractiv.com, citând un interviu acordat de șeful statului de la Praga pentru redacția ucraineană a postului Radio Europa Liberă.

Putin ar trebui să fie judecat pentru invadarea Ucrainei, a declarat franc Zeman, adăugând că Putin și-a împins țara în izolare și a încetinit dezvoltarea acesteia, a scris și agenția publică de presă cehă ČTK.

În trecut, Zeman s-a întâlnit repetat cu Putin și a avut, în mod constant, o atitudine prietenoasă față de Kremlin, în mai multe cazuri în detrimentul și spre furia serviciilor de securitate cehe.

După ce armata rusă a invadat Ucraina, Zeman a recunoscut că l-a apreciat greșit pe liderul rus, spunând că războiul din Ucraina l-a lovit ca ”un duș rece”.

Zeman a mai spus că Putin a decis să invadeze Ucraina, deși știa că acest lucru va declanșa sancțiuni politice și economice la scară largă împotriva țării sale.

Cu privire la sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei, Zeman a spus că acestea funcționează, deși la început nu a fost adeptul adoptării sancțiunilor economice. Cu toate acestea, președintele ceh a subliniat că rezervele financiare ale Rusiei încă îi permit să continue războiul, grație veniturilor pe care Moscova le obține din vânzarea de petrol și gaze.

După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, președintele Zeman s-a numărat printre cei mai vocali critici ai sancțiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.

Recent, UE a adoptat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva țării invadatoare, inclusiv interzicerea majorității importurilor de petrol din Rusia, începând cu 2023.

Pe lângă sancțiunile impuse Rusiei, Europa ar trebui să continue să își deschidă piața către Ucraina și invers, a mai spus Zeman.

În privința evoluției situației de pe front, el a opinat că, cel mai probabil, conflictul se va transforma într-un ”război de uzură”, care, deși perspectiva este încă îndepărtată, ar putea conduce la coagularea unor discuții și soluții diplomatice.

scroll to top