Închide

Președinția cehă a UE, ”în aer”: legăturile aeriene slabe cu Bruxelles-ul creează probleme mari

Avatar
Letiště Praha Ruzyně

Aeroportul Internațional ”Václav Havel” din Praga. Sursa foto: Twitter / @PragueAirport.

Timp de citire: 2 minute

Cehii care vor fi nevoiți să călătorească frecvent spre Bruxelles, ca urmare a preluării de către țara lor a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 iulie, se vor confrunta cu probleme majore de mobilitate, din cauză că legătura aeriană dintre capitalele Cehiei și Belgiei, Praga și Bruxelles, este asigurată de o singură companie care operează în prezent două zboruri directe zilnice între cele două orașe, scrie publicația cehă Aktuálně.cz, citată de Euractiv.com.

Compania Brussels Airlines are acum două zboruri pe zi de la Praga spre aeroportul Zaventem din Bruxelles. O altă companie aeriană care face legătura dintre cele două orașe este transportatorul aerian low-cost Ryanair, dar zborurile sale aterizează doar pe aeroportul din Charleroi, la circa 70 de kilometri sud de capitala Belgiei.

Este o situație relativ nouă, care apare într-un moment cât nu se poate mai prost.

Până în preajma sărbătorilor de Paște, compania națională Czech Airlines (ČSA), a cincea cea mai veche companie aeriană din lume, a operat zboruri către aeroportul Zaventem, însă, la mijlocul lunii aprilie, ČSA, care și-a cerut falimentul în luna martie a anului trecut, și-a redus drastic orarele de zbor, iar Bruxelles-ul s-a numărat printre rutele anulate. Prin urmare, Brussels Airlines a ajuns să dețină monopolul pe ruta directă Praga – Zaventem, așa încât a și crescut prețurile de îndată.

Situația reprezintă o problemă destul de complicată pentru viitoarea președinție cehă a UE. Din iulie încolo, politicienii, oficialii, oamenii de afaceri și colaboratorii lor sunt așteptați ”să facă potecă” între Praga și Bruxelles pentru întâlniri, iar programul lor este acum pus sub semnul întrebării de potențiala lipsă a biletelor sau de prețurile mari ale acestora.

Problema îi privește direct pe miniștrii guvernului ceh, care, până acum, zburau în primul rând folosind zborurile comerciale. Ei au fost sfătuiți să-și cumpere biletele cât mai curând posibil pentru orice întâlnire programată la Bruxelles despre al cărei program au deja cunoștință.

Guvernul de la Praga a hotărât să se implice direct în această problemă.

Săptămâna viitoare, este planificată o întâlnire cu proprietarul grupului Smartwings, compania-mamă a ČSA. Potrivit publicației citate, guvernul ar dori să cadă de acord cu compania în legătură cu programarea mai multor zboruri săptămânale către Bruxelles. Oricum, prețurile mari ale biletelor ar putea rămâne o problemă, dat fiind bugetul limitat al președinției cehe a UE pentru costurile de deplasare.

Mai mult, alternativele la călătoriile cu avionul sunt și ele puține. Nu există nicio legătură feroviară directă între Praga și capitala Belgiei, iar introducerea unui tren de noapte, planificată inițial pentru această vară, a fost amânată. Varianta deplasării cu mașina nu este prea eficientă, călătoria durând, în mod obișnuit, circa 9 ore.

scroll to top