Închide

Presiune în creștere pe Polonia și Ungaria pentru a renunța la veto-ul dat pe bugetul UE

Avatar
EU flags at the European Commission Berlaymont building

Fotografie de Guillaume Périgois pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Premierul maghiar Viktor Orban s-a întâlnit ieri cu omologul său polonez la Varșovia, pe măsură ce presiunea a crescut asupra celor două state membre ale Uniunii Europene de a-și retrage opțiunea de blocare a bugetul blocului comunitar.

După ce a ajuns la Varșovia, Orban a indicat că este de părere că este posibil un acord la viitoarea reuniune la nivel înalt a UE, programată pentru joi, 10 decembrie, scrie dpa.

“Cred că avem șanse mari să închidem problema săptămâna aceasta, la summit-ul de joi”, a declarat Orban portalului de știri polonez Interia.pl, adăugând că părțile se află la doar “un centimetru” de o soluție.

Comentariile lui Orban au venit după ce foștii președinți polonezi i-au cerut președintelui actual, Andrzej Duda, să renunțe la veto. Ungaria și Polonia au blocat adoptarea bugetului pe termen lung și a pachetului de recuperare post-pandemie, din cauza divergențelor legate de implementarea unor reguli referitoare la respectarea principiilor statului de drept.

Foștii președinți Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski și Bronislaw Komorowski au criticat această mișcare într-o scrisoare deschisă publicată marți, potrivit agenției de știri PAP.

Blocarea bugetului UE, cu tot cu pachetul de ajutor pentru recuperarea după coronavirus, ar fi justificată dacă acest pachet ar dezavantaja Polonia – dar nu este cazul, deoarece guvernul polonez a ajutat la negocierea acestuia, au argumentat președinții.

“De aceea, facem apel la președintele polonez, premier și guvern să nu mai șantajeze ceilalți membri ai UE cu un veto asupra bugetului”, au scris foștii lideri.

Miniștrii afacerilor europene au dorit să găsească o cale pentru a rezolva impasul, înainte de o întâlnire între liderii UE care urmează să aibă loc la Bruxelles joi și vineri, cu puțin timp înainte ca bugetul actual al Uniunii să se termine, la sfârșitul anului.

Într-un semnal direcționat aparent către Ungaria și Polonia, ministrul de stat german pentru Europa, Michael Roth, a declarat că bugetul de 1.100 de miliarde de euro și fondul de stimulare de 750 de miliarde de euro ar trebui adoptate fără întârziere.

“Ar fi iresponsabil să amânăm în continuare sprijinul esențial pentru cetățenii noștri. Trebuie să deblocăm rapid sprijinul financiar care este atât de necesar pentru multe state membre”, a spus el.

Potrivit unui diplomat al UE, celelalte 25 de state membre ar fi pregătite să înceapă un proces alternativ, excluzând Budapesta și Varșovia, dacă nu ar fi existat niciun semnal pozitiv până ieri.

scroll to top