Închide

Prețul grâului la un nou record la Bursă. Pâinea s-ar putea scumpi

Avatar
bread, candy, pies

Fotografie de aureliofoxrj pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Preţul grâului crește constant, înregistrând, la bursă, cel mai ridicat nivel din anul 2012. Scumpirile vin pe fondul cererii tot mai mari din partea comercianţilor, dar și a secetei ce riscă să afecteze recoltele. Alt factor negativ: majorarea prețurilor la îngrășăminte.

“Nu facem profit, deoarece îngrăşămintele s-au scumpit foarte mult. Dacă anul trecut o tonă de îngrăşământ ajungea la 18 miioane vechi, acum este undeva la 34-38 de milioane, deci dublu. Preţul la grâu ar trebui să fie undeva la 2.20-2.40 lei, ca să acoperim cheltuielile, deci nu a crescut foarte mult pentru noi agricultorii sau fermierii. Grâul acum a ajuns la 1.20 şi este în creştere, dar nu ne ajută pe noi fermierii. Vedeţi că gazele s-au ridicat la un preţ foarte mare şi atunci şi îngrăşământul s-a scumpit foarte mult.

Eu ca fermier trebuia să semăn undeva la 400 şi ceva de hectare de grâu. Din cauza îngrăşământului nu am semănat decât 300. S-a redus suprafaţa de grâu, iar dacă nu vom avea în primăvară îngrăşământul necesar pentru acoperirea suprafeţei care s-a semănat, va fi o producţie cu două tone per hectar (…) Nu avem nicio speranţă de la Guvern, nu ne-a spus că ne ajută nimeni”, a declarat fermierul Mihai Bacrău,  potrivit DCNews.

Un avertisment dur a fost lansat și de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, potrivit căruia România nu are sisteme de irigaţii, lucru extrem de dăunător pentru culturi.

“Aceste lucrări trebuiau făcute la timpul potrivit, în aşa fel încât să asigurăm factorul apă, factor de vegetaţie esenţial existenţei plantelor şi omenirii. Acest sistem nu a fost realizat iar factorul important de vegetaţie este sub restricţie care va determina scăderea producţiei sau inexistenţa ei pe anumite suprafeţe, datorită schimbărilor climatice”, a spus Petre Daea.

Potrivit lui, România are în acest moment o escaladare a preţurilor la îngrăşăminte, iar acest lucru înseamnă punerea sub restricţie a unui alt factor de vegetaţie -hrana plantelor.

“Nu poţi să faci agricultură şi producţii fără apă şi îngrăşăminte. De aici îngrijorarea mea”, a precizat fostul ministru, apreciind că românii trebuie să se aştepte la preţuri mai mari pe piaţă.

scroll to top