Închide

Parteneriat între Qatar Energy şi grupul Eni pentru proiectul North Field East din Qatar

Avatar
flame, oil drillers, gas flame

Fotografie de Ratfink1973 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Qatar Energy a semnat duminică un acord cu grupul italian Eni privind extinderea North Field East din Qatar, cel mai mare proiect de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, ca urmare a unui acord convenit cu TotalEnergies în această lună, transmite Reuters.

Qatar colaborează cu companii internaţionale în prima şi cea mai mare fază a proiectului extins, de aproape 30 de miliarde de dolari, care va spori poziţia Qatarului ca principal exportator de GNL la nivel mondial.

CEO-ul Qatar Energy, Saad al-Kaabi, a declarat că Eni va deţine 25% dintr-o nouă societate mixtă, oferindu-i un pachet de 3,12% din proiectul care ar urma să livreze primele gaze la începutul anului 2026.

”Este o mişcare strategică pentru Eni, care extinde prezenţa Eni în Orientul Mijlociu şi obţine acces la un producător de GNL care este lider mondial”, a spus Eni într-un comunicat.

CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, a declarat într-o conferinţă de presă că amprenta redusă de carbon a proiectului a atras compania.

GNL nu este lipsit de emisii, dar este deosebit de apreciat, deoarece Europa caută alternative la energia rusească, în special cele care evită utilizarea cărbunelui cu emisii intense de carbon.

Companiile petroliere au licitat pentru patru linii (trenuri) – respectiv instalaţii de lichefiere şi purificare.

TotalEnergies a spus că va avea 25% dintr-o linie, oferindu-i o cotă de aproximativ 6,25% din cele patru.

North Field face parte din cel mai mare zăcământ de gaze din lume, pe care Qatarul îl împarte cu Iranul, care îşi numeşte cota South Pars.

În total, planul de extindere North Field include şase linii GNL, care vor creşte capacitatea de lichefiere a Qatarului de la 77 de milioane de tone pe an (mtpa) la 126 mtpa până în 2027.

A cincea şi a şasea linie fac parte dintr-o a doua fază, North Field South.

Exxon Mobil, Shell şi ConocoPhillips vor participa, de asemenea, la extinderea North Field, au spus surse.

Kaabi a afirmat că, odată ce investiţiile au fost finalizate, se aşteaptă ca cumpărătorii asiatici să constituie jumătate din piaţă pentru proiect, iar cumpărătorii europeni restul.

Total, Exxon, Shell, italienii Eni şi Chevron au oferit Qatar Energy oportunităţi de a investi în activele valoroase pe care le deţin în străinătate.

Qatar Energy şi Eni sunt parteneri în proiecte de petrol şi gaze din Oman, Mexic, Maroc, Mozambic şi Kenya.

scroll to top