Închide

Prețul vaniliei, prognozat să crească la nivel mondial, ca urmare a furtunilor din Madagascar

Avatar
strawberries, strawberry dessert, vanilla dessert

Fotografie de congerdesign pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cicloanele şi înflorirea târzie a arborilor ar putea duce la creşterea preţurilor la vanilie în condiţiile în care producţia Madagascarului, cel mai mare producător mondial al acestui condiment, ar urma să scadă cu peste 30% față de 2021, susţine principala asociaţie a exportatorilor de vanilie de pe insulă, potrivit Bloomberg.

Meteo Madagascar prognozează că furtuna tropicală Dumako va aduce ploi torenţiale de durată şi vânturi puternice în special în regiunea din nord-estul insulei unde sunt amplasate o cincime din culturile de vanilie. Avertismentul vine la doar câteva săptămâni după ce Madagascarul a fost devastat de ciclonul Batsirai şi furtuna Ana care împreună au provocat decesul a cel puţin 150 de persoane.

Aceste fenomene meteo extreme vor tăia din veniturile în valută obținute în urma unei importante activităţi agricole şi vor stopa creşterea exporturilor, începută în 2021. Madagascarul este furnizor pentru cea mai mare cantitate a vaniliei utilizată în întreaga lume la aromatizarea înghețatei, precum și a produselor de patiserie.

“Dacă la asta adăugăm şi faptul că înflorirea târzie a scăzut deja producţia cu până la 30% în 2022, ar trebui să ne aşteptăm la o scădere mai drastică, potrivit preşedintelui asociaţiei exportatorilor de vanilie din Madagascar, Georges Geeraerts. O astfel de situaţie va avea în mod cert un impact asupra preţurilor”, a mai transmis Geeraerts, într-o declarație telefonică, fără a înainta, însă, vreo estimare.

Deocamdată, preţul minim la vânzare stabilit de Guvern este de 250 de dolari pentru un kilogram.

Dacă ciclonul Batsirai a afectat partea de sud-est a țării, responsabilă pentru 10% din producție, furtuna Dumako va lovi într-o zonă renumită atât pentru calitatea înaltă a vaniliei, cât și pentru faptul că este cel mai important furnizor de vanilie din Madagascar.

scroll to top