Prețurile diamantelor sunt în cădere liberă. Pietrele realizate în laborator câștigă teren
Unul dintre cele mai populare tipuri de diamante brute din lume este în cădere liberă în ceea ce privește prețurile, în timp ce un număr tot mai mare de americani aleg inele de logodnă realizate din pietre cultivate în laborator, potrivit Bloomberg.
Cererea de diamante în general a slăbit după pandemie, în timp ce consumatorii fac din nou risipă de bani pentru călătorii și experiențe, în timp ce vânturile economice negative afectează cheltuielile de lux. Cu toate acestea, tipurile de pietre care intră în inelele de mireasă mai ieftine, de unul sau două carate, populare în SUA, au înregistrat scăderi de preț mult mai accentuate decât restul pieței.
Motivul, potrivit cunoscătorilor din industrie, este cererea tot mai mare de pietre cultivate în laborator. Industria diamantelor sintetice a acordat o atenție deosebită acestei categorii, unde consumatorii sunt deosebit de sensibili la preț, iar eforturile dau acum roade în cel mai mare cumpărător de diamante din lume.
Schimbarea nu înseamnă că inelele de logodnă sunt pe cale de a intra la reduceri mari – impactul este limitat la piața diamantelor brute, o lume opacă de mineri, comercianți și meseriași care este la câțiva pași distanță de etichetele de preț dintr-un magazin de bijuterii.
Cu toate acestea, amploarea și rapiditatea prăbușirii prețurilor unuia dintre cele mai importante produse ale industriei diamantelor a lăsat piața în șoc. Acum, întrebarea este dacă scăderea cererii pentru diamantele naturale din această categorie reprezintă o schimbare permanentă și – aspect crucial – dacă avansul făcut de pietrele prețioase cultivate în laborator se va extinde în cele din urmă la diamantele mai scumpe care sunt dominate de obicei de cumpărăturile asiatice.
Liderul industriei, De Beers, insistă asupra faptului că slăbiciunea actuală este o scădere naturală a cererii, după ce cumpărătorii blocați acasă au făcut ca prețurile să crească vertiginos în timpul pandemiei, iar inelele de logodnă mai ieftine au fost deosebit de vulnerabile. Compania recunoaște că a existat o oarecare pătrundere a pietrelor sintetice în această categorie, dar nu consideră că este vorba de o schimbare structurală.
“A existat un pic de canibalizare. Acest lucru s-a întâmplat, nu cred că ar trebui să negăm acest lucru”, a declarat Paul Rowley, care conduce activitatea de comercializare a diamantelor de la De Beers. “Noi vedem adevărata problemă ca fiind o problemă macroeconomică”.