Închide

Prima fabrică din UE care reciclează bateriile uzate pentru mașini se deschide în Polonia

Avatar
Elemental Holding

Sediul central al companiei Elemental Holding din Grodzisk Mazowiecki, în apropierea capitalei Poloniei, Varșovia. Sursa foto: Elemental.biz.

Timp de citire: 2 minute

Compania poloneză Elemental Holding va construi prima facilitate de reciclare a bateriilor uzate scoase din mașinile electrice scoase din circulație, în urma unui grant de 25 de milioane de euro obținut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la care se adaugă fonduri din partea Comisiei Europene și a Centrului Național pentru Cercetare și Dezvoltare din Polonia, utilizate pentru dezvoltarea tehnologiilor necesare, anunță publicația poloneză de business 300Gospodarka.

Potrivit companiei, construcția acestei fabrici vine ca răspuns la creșterea rapidă a popularității și prezenței pe șosele a vehiculelor electrice.

Elemental Holding este o companie poloneză specializată în colectarea și reciclarea metalelor platinice (ruteniu, rodiu, paladiu, osmiu, iridiu și platină) și a deșeurilor electrice și electronice, având operațiuni la nivel mondial, în Polonia, în alte țări europene, dar și în Orientul Mijlociu și Statele Unite ale Americii.

Aceasta va fi una dintre primele fabrici din lume care reciclează bateriile Litiu-ion destinate mașinilor electrice, urmând să prelucreze și alte deșeuri care conțin metale importante pentru dezvoltarea e-mobilității.

De asemenea, fabrica va produce metale secundare și alte materiale care pot fi refolosite ca materii prime pentru baterii noi sau la alte sub-produse destinate industriei e-mobilității.

Un alt avantaj al proiectului este că va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și va sprijini o economie circulară în sectorul e-mobilității.

”Acesta este un exemplu elocvent pentru modul în care noile tehnologii și progresele pe care le vom face în tranziția spre o economie verde funcționează împreună”, a declarat Frederic Lucenet, directorul de producție și servicii al BERD.

Utilizarea bateriilor și metalelor reciclate în procesele de realizare a unor produse similare noi pot aduce economii de emisii de carbon cu până la 98% comparativ cu procesele de producție inițiale. De asemenea, prin acest proiect se va aplica o utilizare mai eficientă a resurselor naturale, oricum deja limitate, explică BERD într-un comunicat.

Până în prezent, BERD a investit 10,8 miliarde EUR în 456 de proiecte în Polonia. Banca este, de asemenea, un investitor de top în sectorul energiei regenerabile din această țară, anterior co-finanțând investițiile în două facilități de producție a bateriilor pentru vehicule electrice construite în Polonia.

scroll to top