Închide

Primele molecule de gaze azere au ajuns în Europa prin TAP, în ultima zi a anului 2020

Avatar
Trans Adriatic Pipeline

Trans Adriatic Pipeline. Sursa foto: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Timp de citire: 2 minute

Ministerul Energiei de la Baku a anunțat astăzi că Azerbaidjanul a început aprovizionarea comercială cu gaze naturale către Europa prin conducta Trans Adriatică (Trans-Adriatic Pipeline – TAP), propunându-și să își facă intrarea pe profitabila piață energetică a Uniunii Europene, dominată în prezent de Rusia, relatează agenția Reuters.

Rusia controlează 34% din piața europeană a gazelor și intenționează să mărească exporturile de gaze către Europa, inclusiv spre Turcia, la 183 miliarde de metri cubi (mmc) anul viitor, de la 171-172 mmc estimate anul acesta.

Livrările de gaze azere sunt primele molecule de gaze non-rusești care își fac intrarea pe piața europeană în ultimii nouă ani, de la inaugurarea gazoductului Medgaz, prin care Spania se aprovizionează cu gaze naturale din Algeria.

TAP este parte din Coridorul Sudic, proiect de 40 miliarde de dolari, care se întinde pe 3.500 km din Azerbaidjan până în Europa, aprovizionându-se cu gaze naturale de la zăcământul gigantic Shah Deniz II, de la Marea Caspică.

Proiectul are sprijinul Comisiei Europene, ca parte a eforturilor Europei de reducere a dependenței sale energetice de Rusia.

Azerbaijanul își propune să aprovizioneze piețele europene ale gazelor cu 10 mmc de gaz pe an, din care 8 mmc către Italia și o cantitate combinată de 2 mmc către Grecia și Bulgaria. Azerbaidjanul livrează deja gaze naturale Turciei.

”Coridorul sudic al gazelor va consolida sistemul de securitate energetică globală, prin legătura pe care o face între regiunea Caspică și Europa”, a declarat ministerul energiei din Azerbaijan în comunicatul citat.

Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consorţiu la care acţionari sunt companiile BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Engas (16%) şi Axpo(5%).

Prima fază de dezvoltare a zăcământului Shah Deniz a început producția în 2006, livrând peste 10 mmc de gaze pe an în Azerbaidjan, Georgia și Turcia.

A doua fază a început producția în 2018, adăugând o capacitate de producție de gaze de 16 mmc la capacitatea de vârf, cumulând o producţie totală anuală estimată la 26 mmc de gaze naturale.

scroll to top