Închide

Primele nouă contracte din programul „Anghel Saligny” au fost semnate

Avatar
Anghel Saligny

Foto: economedia.ro

Timp de citire: 2 minute

Programul Naţional „Anghel Saligny”, cel mai amplu program guvernamental de modernizare şi dezvoltare a comunităţilor locale, se adresează tuturor autorităţilor de la nivel local indiferent de culoarea politică şi trebuie neapărat pus în practică, în deplină coordonare cu administraţia centrală, a declarat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a participat, la Palatul Victoria, la semnarea primelor nouă contracte de finanţare de care vor beneficia comunităţile locale prin acest program.

„Mă bucur că prin activitatea de astăzi punem în aplicare planul naţional ‘Anghel Saligny’. Este un plan asumat la nivelul Guvernului care este destinat modernizării şi dezvoltării comunităţilor locale, asigurării condiţiilor pe care cetăţenii din fiecare localitate le aşteaptă de foarte mult timp. Programul Naţional ‘Anghel Saligny’ este cel mai amplu, atât ca obiective, cât şi ca valoare. Este un program de peste 10 miliarde de euro prin care Guvernul, împreună cu autorităţile locale, şi-a propus să modernizeze căile de comunicaţii, să dezvolte reţelele de apă şi canal la nivelul tuturor autorităţilor locale şi, bineînţeles, să extindem reţeaua de gaze”, a afirmat Ciucă, citat de Digi24.

El a adăugat că autorităţile locale trebuie să pună „neapărat” în practică proiectele finanţate prin acest program care se completează cu PNDL şi Programul Naţional de Construcţii de Interes Public şi Social.

„Toate aceste obiective trebuie să fie coordonate, atât la nivelul judeţelor, cât şi între judeţe şi administraţia centrală”, a completat prim-ministrul.

Ciucă a subliniat că finanţarea proiectelor prin Programul „Anghel Saligny” se adresează tuturor administraţiilor locale, indiferent de culoarea politică.

„Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei a pregătit şi a organizat derularea acestor programe în transparenţă. Ele sunt destinate tuturor autorităţilor locale, indiferent de culoarea politică. Atât timp cât ne-am asumat acest program, vreau să subliniez că nu contează apartenenţa politică a primarilor sau a preşedinţilor de Consilii judeţene. Dorim ca repartiţia fondurilor şi demararea lucrărilor să se facă în mod echilibrat la nivelul întregii ţări”, a menţionat premierul.

El a îndemnat, totodată, autorităţile locale să se coordoneze foarte bine cu Ministerul Dezvoltării pentru a putea îndeplini criteriile cerute pentru a primi finanţare prin acest program.

„Astăzi avem reprezentanţii a nouă autorităţi locale. Este doar începutul la tot ansamblul de proiecte care, până în acest moment, a ajuns la cifra de 3.700, dacă nu mă înşel, şi este nevoie ca această coordonare să fie cât se poate de bine realizată pentru că intrăm într-o perioadă în care nu putem să ne permitem să pierdem timp, pentru că, dincolo de programele naţionale, sunt programele pe fonduri europene care, de asemenea, au o dinamică şi sunt încadrate într-o perioadă de timp limitată şi ele trebuie să fie duse la bun sfârşit, altfel pierdem finanţarea. Ca atare, felicitându-i pe reprezentanţii celor nouă autorităţi locale, îmi exprim speranţa că ceilalţi vor vedea şi vor conştientiza că există deja început şi există deja toate condiţiile realizate ca fiecare dintre ei să îşi focalizeze atenţia pe a îndeplini condiţiile, pe a îndeplini criteriile, astfel încât să putem să desfăşurăm astfel de activităţi în perioada imediat următoare”, a mai afirmat Ciucă.

Cele nouă contracte vizează reabilitarea reţelelor de apă şi canal, modernizarea de străzi şi drumuri din localităţi mai mici din judeţele Alba, Argeş, Harghita, Dâmboviţa, dar şi din municipii precum Cluj-Napoca şi Craiova. De asemenea, se vor moderniza porţiuni de drum judeţean în Dâmboviţa şi Sălaj.

scroll to top