Închide

Primii doi oligarhi ruși care se delimitează de Putin și cer încetarea războiului din Ucraina

Avatar
Putinderipaskafeature

Vladimir Putin și Oleg Deripaska. Sursa foto: Atlantic Council.

Timp de citire: < 1 minut

Mihail Fridman, fondatorul Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, este primul oligarh care a făcut declarații împotriva deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a ataca și a iinvada Ucraina, scrie Forbes.

Într-o scrisoare trimisă vineri angajaților și publicată în premieră duminică de Financial Times, miliardarul rus, originar din Ucraina, a cerut ”încheierea vărsării de sânge” și a susținut că ”războiul nu poate fi niciodată răspunsul potrivit”. Cu toate acestea, în textul său a ținut să precizeze că nu vrea ca spusele sale să fie considerate ”politice”.

Al doilea oligarh rus care se abate de la linia oficială a fost Oleg Deripaska, care și-a construit averea în industrie și grație comerțului cu materii prime din Rusia, a cerut în mod similar încetarea războiului într-o postare de duminică pe Telegram, cerând ”pace” și ca negocierile să înceapă ”cât mai curând posibil”.

Potrivit celor mai recente estimări ale Forbes, Fridman are o valoare de 11,7 miliarde de dolari, iar Deripaska are o valoare de 4 miliarde de dolari.

Nici Deripaska, nici Fridman nu se află pe lista oligarhilor țintiți direct de acțiuni, dar această listă occidentală este în continuă actualizare. Totuși, Deripaska este pe lista persoanelor aflate sub sancțiuni americane începând din 2018.

scroll to top