Închide

Primul faliment al unei bănci rusești. Retragerile imense de cash i-au pus la pământ

Avatar
Sberbank Russia Newsite

Foto: nocash.com

Timp de citire: 2 minute

Se prevede primul faliment al unei bănci ruseşti, urmare a declanşării de către Vladimir Putin a atacului asupra Ucrainei. Banca Centrală Europeană (BCE) a constatat luni “falimentul sau falimentul probabil” al filialei europene a băncii ruseşti Sberbank, printre cele mai mari din Rusia, ca urmare a retragerilor “semnificative” de depozite din cauza conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de ţările occidentale, informează France 24, citând AFP.

Sberbank Europe AG, cu sediul în Austria, şi filialele sale din Croaţia şi Slovenia au “experimentat retrageri semnificative de depozite din cauza impactului tensiunilor geopolitice asupra reputaţiei lor”, explică supraveghetorul bancar al BCE într-un comunicat de presă, spunând că “în în viitorul apropiat, banca s-ar putea să nu îşi poată plăti datoriile sau alte angajamente la scadenţă”, citează Agerpres.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat duminică că miniştrii europeni de externe au convenit, de comun acord cu statele membre G7, să blocheze tranzacţiile Băncii Centrale a Rusiei, transmite AFP.

“Mai mult de jumătate din rezervele Băncii Centrale vor fi paralizate pentru că sunt păstrate în instituţii din ţările G7”, a spus Borrell, subliniind că acordul politic al miniştrilor a deschis calea pentru adoptarea oficială a măsurii până la deschiderea pieţelor financiare luni.

Explozii au fost auzite luni dimineaţa în capitala ucraineană Kiev şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a anunţat serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor, transmite Reuters.

În Kiev a fost linişte timp de câteva ore înaintea acestor explozii, a anunţat sursa ucraineană citată, într-o scurtă comunicare pe Telegram.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Joe Biden va organiza luni o conferinţă telefonică cu aliaţii şi partenerii SUA pentru a discuta despre evoluţiile atacului rus în Ucraina şi pentru a coordona un răspuns unit, transmite AFP.

scroll to top