Primul tren ucrainean a ajuns la Valea Vișeului, după 16 ani de absență. Deocamdată, doar de probă

, ,
Autor:    -  
Uz Valeaviseului
Automotorul ucrainean ajunge la Valea Vișeului. Sursa foto: CFR SA / Facebook.

Timp de citire: 3 minute

După ce vreme de 16 ani niciun tren de călători nu a mai circulat între România și Ucraina pe tronsonul care trece în țara vecină pe la Valea Vișeului, în Maramureș, un automotor ucrainean a realizat marți o cursă de probă pe traseul Berlibaș (Ucraina) – Valea Vișeului (România), linie de tranzit amenajată și redeschisă în regim de urgență de SRCF Cluj în octombrie 2022, anunță CFR SA pe pagina sa de Facebook.

Pentru reluarea circulației trenurilor de călători pe relația Valea Vișeului (CFR) – Berlibaș (UZ), linie cu ecartament larg, SRCF Cluj a făcut lucrări de reparații, în regie proprie, fiind înlocuite cca 1.400 de traverse speciale din lemn, 36 de tone de material mărunt de cale și completarea liniei cu 400 de tone de piatră spartă, linia fiind redeschisă traficului de călători în data de 12 octombrie 2022, anunță instituția de la București, în comunicatul postat pe Facebook.

SRCF Cluj continuă programul de reparații la infrastructura feroviară, lucrări care au drept scop fluidizarea traficului feroviar transfrontalier pe relația Teresva (UZ) – Câmpulung la Tisa (CFR) – Sighetu Marmației – Bocicoi – Valea Vișeului (CFR) – Berlibaș (UZ), în prezent fiind în derulare reparațiile pe linia cu ecartament larg, de la punctul de frontieră Teresva (UZ) – Câmpulung la Tisa (CFR) – Sighetu Marmației – Valea Vișeului, lucrări estimate a se finaliza până la finalul anului.

CFR SA mai precizează că, de la începutul anului, odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, CFR SA a depus eforturi susținute pentru a face față creșterii capacității transportului feroviar de călători și de marfă, înregistrat atât în punctele de frontieră de la granița cu Ucraina (Halmeu și Vicșani), dar și cele de la granița cu Republica Moldova (Cristești Jijia, Socola, Fălciu și Galați Largă), prin lucrările executate în regie proprie, lucrări care au avut drept scop atât reluarea traficului feroviar pe linii CF (ecartament larg/ecartament normal) închise cu ani în urmă, cât și îmbunătățirea condițiilor de tranzitare și de manevră pe liniile din stațiile de cale ferată.

Lucrări efectuate de CFR SA în această perioadă:

Stația Halmeu:

redeschise 4 linii CF (2 linii cu ecartament larg și 2 linii cu ecartament normal)

consolidare 16 linii CF (ecartament normal/ecartament larg)

consolidare 47 de aparate de cale.

Stația Vicșani:

  • redeschise 13 linii CF (6 linii cu ecartament normal, 7 linii cu ecartament larg).

Stația Fălciu:

  • redeschisă linia CF Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră

Stația Cristești – Jijia:

  • redeschise 5 linii CF (3 linii cu ecartament larg și 2 linii cu ecartament normal).

Stația Socola:

  • redeschise 2 linii CF (ecartament larg și ecartament normal).

Portul Galați:

  • redeschise 2 linii CF, respectiv linia CF Galați Largă Ana – Galați Bazin – Galați Mărfuri – Port Docuri (ecartament larg) și linia CF Siloz Port Docuri – Galați Mărfuri – Galați Călători (ecartament normal).

Șeful Căilor Ferate Ucrainene către CFR, la finalul lui august: ”Faceți-vă treaba!”

Alexander Kamîșin, directorul general al Căilor Ferate Ucrainene (UZ), anunța, la finalul lunii august, finalizarea lucrărilor de reconstrucție la liniile Rahiv-Berlibaș-graniță (19,3 km) și Teresva-graniță (1,1 km).

Atunci, Kamîșin l-a îndemnat pe omologul său român ”să-și facă treaba” pe partea românească, în așa fel încât conexiunea să fie restabilită.

Ambele linii feroviare transfrontaliere au fost în funcțiune până în urmă cu 11, respectiv 15 ani, însă au fost închise și lăsate în paragină, atât pe partea românească, cât și pe cea ucraineană.

În privința liniei de la Rahiv la Berlebaș, aceasta fusese grav afectată în urma revărsării apelor Tisei în 2007, apoi și în 2009, nemaifiind reparată de atunci. A fost închisă cu totul în 2011.

Legătura feroviară dintre Teresva și Câmpulung la Tisa se realiza, până în toamna anului 2007, chiar și cu câte 5-6 perechi trenuri de persoane pe zi, în timpurile cele mai aglomerate. În urma unei decizii unilaterale a părții ucrainene, circulația a fost oprită la începutul lunii noiembrie 2007. Între timp, infrastructura de ambele părți ale frontierei a intrat în degradare.

Prima linie intră în România pe la Valea Vișeului, la circa 25 de km est de Sighetu Marmației, pe calea ferată. Înspre Ucraina, aceasta se continuă spre Cernăuți, Ivano-Frankivsk sau Lviv.

A doua linie intră în România pe la Câmpulung la Tisa, la circa 11 km vest de Sighetu Marmației. Înspre Ucraina, linia se continuă spre Ujhorod.

Tronsonul de cale ferată Valea Vișeului – Câmpulung la Tisa a fost parte integrantă a uneia dintre cele mai vechi căi ferate de pe actualul teritoriu al României, fiind construită în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, într-o perioadă în care monarhia austro-ungară și-a propus să extindă rețelele de transport înspre părțile răsăritene ale imperiului, mai slab dezvoltate economic decât cele apusene.

Astfel, a fost luată decizia construirii unei linii ferate care să lege orașele Debrecen și Ivano-Frankivsk, prin actualul teritoriu al Maramureșului românesc, pe valea Tisei.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!