Primul vaccin european anti-COVID: eficiență peste 90%, fără efecte adverse serioase


Autor:    -  
Astra Zeneca Mölndal
Sediul central al AstraZeneca din Mölndal, în sudul Suediei. Foto: wikipedia.

Timp de citire: 2 minute

Compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca a transmis luni dimineața că datele interimare ale studiilor clinice arată că vaccinul său contra noului coronavirus, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, ar putea avea o eficiență de circa 90% în cazul uneia dintre dozările testate, fără să prezinte efecte secundare serioase, relatează agenția Reuters.

Vaccinul a avut eficacitatea de 90% când a fost administrată o jumătate de doză la prima inoculare, urmată, la distanță de o lună, de o doză întreagă, potrivit datelor din testele de fază finală efectuate în Marea Britanie și Brazilia.

O altă variantă testată a fost cea de administrare a două doze complete la o lună distanță, aceasta având o eficacitate de 62%. Analiza combinată a celor două variante de dozare a generat o eficacitate medie de 70%. Ambele rezultate obținute sunt relevante statistic, a precizat compania.

”Eficacitatea și siguranța vaccinului confirmă că va fi deosebit de eficient contra Covid-19 și va avea un impact imediat asupra acestei situații de urgență medicală publică”,

a spus Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, într-un comunicat de presă, citat de Reuters.

Datele care arată o eficacitate cuprinsă între 60% și 90% apar după ce rivalii americani au publicat în ultimele săptămâni statistici preliminare care arată o eficacitate de peste 90%.

Deși datele de eficacitate ale vaccinului AstraZeneca sunt mai modeste decât cele ale vaccinurilor dezvoltate în SUA, acestea vor spori încrederea în ceea ce privește șansele de a dezvolta cu succes o varietate de vaccinuri, utilizând abordări diferite. Experții în sănătate publică spun că lumea va avea nevoie de mai multe tipuri de vaccinuri pentru a satisface cererea globală.

Totodată, un avantaj al vaccinului celor de la AstraZeneca este că poate fi depozitat fără probleme în orice recipient frigorific uzual, fără a fi nevoie de temperaturi extrem de scăzute, așa cum este cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer.

Compania a mai anunțat că vaccinul se produce deja în 10 fabrici ale sale din întreaga lume, în așa fel încât distribuția sa să fie mai ușoară.

AstraZeneca a precizat că va transmite de îndată toate seturile de date către autoritățile de reglementare din întreaga, în vederea unei aprobări de utilizare deplină sau condiționată.

Proiectul AstraZeneca & Oxford University a fost primul cu care Comisia Europeană a semnat un contract ferm de achiziție de vaccinuri, în luna august. Contractul vizează achiziţia a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19, plus opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!