Oamenii de afaceri europeni critică obiectivele de climă ale UE pentru 2030

,
Autor:    -  
climate change, global warming, climate
Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Cea mai mare asociație a angajatorilor din Europa, BusinessEurope, a pus sub semnul întrebării „valoarea și credibilitatea” analizei economice care stă la baza planului pentru țintele climatice propus de UE pentru 2030, declanșând o reacție imediată din partea grupurilor corporative pro-climă, scrie Euractiv.com.

Comisia Europeană a fost exagerat de optimistă atunci când a analizat costurile și beneficiile obiectivelor UE privind clima în 2030, susține BusinessEurope, într-un document care critică politica climatică a executivului UE.

Documentul pune la îndoială afirmația președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, conform căreia politicile climatice mai dure sunt noua „strategie de creștere” a blocului, spunând că există prea multe incertitudini în propria evaluare de impact a Comisiei pentru a face o astfel de afirmație.

„Fiecare scenariu de bază” din analiza cost-beneficiu care însoțește planul țintei climatice pentru 2030 al Comisiei, „se realizează cu date pre-COVID-19 și nu ia în considerare impactul economic al pandemiei”, susține grupul.

„Analiza de sensibilitate se bazează pe ipoteza unei redresări economice rapide, dar dacă recuperarea preconizată durează mai mult decât se anticipa?”, întreabă BusinessEurope.

Organizația face trimitere la cele mai recente perspective mondiale ale Agenției Internaționale pentru Energie, care explorează scenariul recuperării întârziate, constatând că până în 2030, economia globală este cu aproape 10% mai mică decât cea dintr-un scenariu de recuperare rapidă.

Mai mult, modelele utilizate în analiză „nu au fost dezvoltate sau discutate în detaliu” și nu au fost deschise pentru controlul public, subliniază BusinessEurope, spunând că acest lucru „slăbește valoarea și credibilitatea rezultatelor prezentate pentru o luare a deciziilor în cunoștință de cauză”.

„În opinia noastră, trebuie să existe o abordare mai largă atunci când se implementează planul de redresare al Europei și să se concentreze mult mai mult pe modul de transformare a Acordului Verde într-un adevărat factor de creștere”, scrie documentul BusinessEurope.

Comentariile celor de la BusinessEurope au declanșat reacții imediate din partea corporațiilor pro-climă, care au făcut un pas înainte în apărarea Acordului Verde european și au denunțat un atac asupra politicilor UE privind clima.

Într-o declarație de presă, CEO-ul Unilever, Alan Jope, a spus:

„Una dintre mentalitățile cele mai periculoase din lume este să se stabilească o falsă dihotomie între sustenabilitate și creștere economică. Revoluția emisiilor reduse de carbon va fi un spațiu de plină expansiune pentru locurile de muncă. Susținem cu tărie obiectivul UE 2030 – bun pentru mediu, bun pentru mijloacele de trai, bun pentru creștere. ”

Prince of Wales Corporate Leaders Group, un grup de lobby pro-climă administrat de Universitatea din Cambridge, a continuat acuzațiile împotriva BusinessEurope, spunând:

„Există un bazin de opinie care traversează diferite sectoare de afaceri și state membre ale UE care identifică Acordul Verde ca fiind strategia de creștere a Europei și dorește să o vadă implementată rapid și eficient”.

“Dovezile sunt clare că adoptarea unei abordări ambițioase a tranziției climatice și deblocarea investițiilor ecologice poate duce la rezultate mai bune în ceea ce privește creșterea economică și locurile de muncă, gestionând în același timp riscurile uriașe asociate schimbărilor climatice”, a declarat Eliot Whittington, director pentru Europa la Prince of Wales Corporate Leaders Group.

Ciocnirea dintre facțiunile corporative rivale evidențiază diviziunile din comunitatea de afaceri cu privire la urgența de a acționa asupra schimbărilor climatice.

În urmă cu doi ani, o notă internă de la BusinessEurope ajunsă către presă a dezvăluit planurile asociației de a „se opune” oricărei creșteri a planurilor climatice ale UE pentru 2030, prin „utilizarea argumentelor obișnuite” că Europa nu poate acționa singură. Prince of Wales Corporate Leaders Group a reacționat denunțând „numitorul comun cel mai mic”, care nu reprezintă opiniile lor.

Cu toate acestea, BusinessEurope este mult mai influent și mai reprezentativ. Prin asociațiile sale comerciale din 35 de țări europene, reprezintă 20 de milioane de companii. În schimb, Prince of Wales Corporate Leaders Group are doar 16 membri cu drepturi depline.

Cu toate acestea, Lucie Mattera, de la grupul de reflecție E3G, a declarat că există un sprijin din ce în ce mai mare din partea grupurilor de afaceri pentru acțiuni climatice ambițioase, indicând o scrisoare de la peste 170 de directori generali europeni care solicită un „obiectiv clar definit pentru a reduce emisiile interne de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 ”.

“Se pare că BusinessEurope încearcă să găsească slăbiciuni în evaluarea impactului, deoarece ei nu au un caz puternic împotriva inevitabilității direcției generale de deplasare”, a spus Mattera, îndemnând companiile să privească la imaginea de ansamblu.

„Imaginea de ansamblu este că Europa are nevoie de o strategie pentru a-și transforma economia pentru a face față amenințării existențiale pusă de schimbările climatice, pentru a schimba această transformare într-o oportunitate și pentru a proiecta setul corect de instrumente și politici care să o facă echitabilă din punct de vedere social”.

„Ar fi mai constructiv dacă BusinessEurope s-ar angaja în ceea ce este necesar pentru a modela și gestiona tranziția verde”, a spus Mattera.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!