Închide

Probleme pentru Samsung și Apple pe una dintre cele mai mari piețe pentru produse digitale din lume

Avatar
laptop, apple, macbook

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

India a impus restricții asupra importurilor de computere personale și tablete, invocând motive de securitate și necesitatea de a stimula producția internă – într-o măsură care ar putea avea impact asupra vânzărilor Samsung și Apple în una dintre cele mai mari piețe de electronice de consum din lume, potrivit CNBC.

Laptopurile și tabletele se numără printre puținele produse electronice care vor avea nevoie de o licență pentru a fi importate în India, potrivit unui anunț guvernamental publicat joi.

Rajeev Chandrasekhar, ministrul indian al tehnologiei informației, a prezentat vineri un motiv pentru această evoluție, citând țara sa ca fiind una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere din lume pentru produsele digitale.

Într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, Chandrasekhar a declarat că guvernul urmărește să asigure hardware și sisteme “de încredere”, pentru a reduce dependența de importuri și pentru a crește producția internă a acestor produse.

Teoretic, companiile, de la Apple și Samsung la HP, vor avea nevoie de licențe pentru a importa în India produse precum laptopuri și tablete.

Apple și Samsung nu au răspuns la o solicitare de comentarii din partea CNBC. Joi, Bloomberg anunțase că Apple, Samsung și HP se numără printre companiile care au înghețat importurile de produse restricționate în India, citând persoane familiarizate cu această chestiune.

Măsura vine în contextul în care New Delhi încearcă să se poziționeze ca un centru de producție de înaltă tehnologie pentru orice, de la electronice de consum la semiconductori. Guvernul a încercat să atragă cele mai mari firme de tehnologie din lume cu stimulente.

Deja, Apple a mutat o parte din producție în India pentru cele mai recente iPhone-uri ale sale. Foxconn, principalul asamblor al iPhone-urilor Apple, a anunțat săptămâna aceasta o investiție de 600 de milioane de dolari în India, ca parte a unui proiect de fabricare a telefoanelor și a unei instalații separate de echipamente pentru semiconductori.

Tarun Pathak, analist la Counterpoint Research, a declarat că dezvoltarea licențelor ar putea duce la creșterea prețurilor pentru anumite produse înainte de sezonul festiv Diwali din India, la începutul lunii noiembrie.

Pathak a declarat că sezonul festiv din luna Diwali reprezintă o cincime din vânzările anuale ale acestor produse care au intrat sub incidența ultimelor restricții.

“Restricțiile recente asupra importurilor pot duce la creșteri de prețuri pe termen scurt și la o criză de aprovizionare pentru unele mărci cheie care se bazează în principal pe importuri. Asamblarea la nivel local sau chiar obținerea de licențe pentru astfel de mărci va lua timp”, a declarat Pathak pentru CNBC. “Având în vedere că se apropie sezonul festiv, ar putea exista și unele întreruperi în ceea ce privește ofertele și reducerile, iar acestea nu ar putea fi la fel de agresive ca anul trecut din cauza posibilelor neconcordanțe între cerere și ofertă.”

scroll to top