Închide

Problemele climatice mai așteaptă | Investiții masive în industria cărbunelui începând cu 2019

Avatar
power plant, brown coal, fields

Fotografie de jplenio pe Pixabay

Timp de citire: 6 minute

Băncile și investitorii au îndreptat sume urișe de bani pentru a sprijini industria cărbunelui în ultimii ani, potrivit unor noi cercetări, susținând cel mai murdar combustibil fosil din lume într-un moment în care umanitatea se confruntă cu o urgență climatică, potrivit CNBC.

Analiza publicată marți de grupurile de campanie Urgewald și Reclaim Finance, alături de alte două duzini de ONG-uri, a constatat că băncile comerciale au îndreptat 1,5 trilioane de dolari către industria cărbunelui între ianuarie 2019 și noiembrie anul trecut.

Cercetarea arată cum un număr mic de instituții financiare dintr-o mână de țări joacă un rol uriaș în menținerea pe linia de plutire a industriei cărbunelui.

Într-adevăr, instituțiile financiare din doar șase țări – SUA, China, Japonia, India, Canada și Regatul Unit – au fost considerate a fi responsabile pentru mai mult de 80% din finanțarea și investițiile în cărbune.

„Aceste instituții financiare trebuie să fie atacate din toate părțile: organizațiile societății civile, autoritățile de reglementare financiare, clienții și investitorii progresiști”, a spus Katrin Ganswindt, șeful de cercetare financiară la Urgewald, în raport. „Dacă nu punem capăt finanțării cărbunelui, ne va pune capăt”.

Cărbunele este combustibilul fosil cu cea mai mare intensitate de carbon în ceea ce privește emisiile și, prin urmare, ținta cea mai critică pentru înlocuire în tranziția către alternative regenerabile.

Agenția Internațională pentru Energie a precizat că, dacă nu încetează rapid utilizarea cărbunelui, există șanse mici, dacă chiar există, de a reduce încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – obiectivul aspirațional al Acordului de la Paris din 2015.

Cu toate acestea, chiar dacă factorii de decizie și liderii de afaceri își promovează în mod repetat angajamentul față de așa-numita „tranziție energetică”, dependența lumii de combustibilii fosili este pe cale să se înrăutățească și mai mult.

Descoperirile subliniază toate împrumuturile și subscrierile corporative pentru companiile de pe Lista Globală de Ieșire a Cărbunelui a Urgewald, dar exclud obligațiunile verzi și finanțările care sunt direcționate către activități care nu sunt legate de cărbune. GCEL se referă la o listă de 1.032 de companii care reprezintă 90% din producția mondială de cărbune termic și capacitatea de ardere a cărbunelui.

Este prima actualizare a cercetării financiare a GCEL de la conferința COP26 privind clima, a avut loc la Glasgow, Scoția, la sfârșitul anului trecut. Participanții susțin că tocmai din acest motiv analiza ar trebui privită ca un reper pentru a evalua integritatea promisiunilor făcute la COP26.

Principalele națiuni dependente de cărbune la discuțiile cu ONU s-au angajat pentru prima dată să „reducă treptat” producția de energie pe bază de cărbune și să ofere subvenții ineficiente pentru combustibilii fosili. O intervenție de ultimă oră pentru a modifica terminologia Pactului Climatic de la Glasgow pentru a „reduce treptat” mai degrabă decât a „elimina treptat” a stârnit temeri printre mulți că ar crea o lacună pentru a întârzia acțiunile climatice necesare cu disperare.

„Băncilor le place să argumenteze că vor să-și ajute clienții cărbunelui în tranziție, dar realitatea este că aproape niciuna dintre aceste companii nu face tranziție. Și au puține stimulente să facă acest lucru atâta timp cât bancherii continuă să le scrie cecuri în alb”, a spus Ganswindt.

Cercetările ONG-urilor arată că, în timp ce 376 de bănci comerciale au oferit împrumuturi de 363 de miliarde de dolari industriei cărbunelui în perioada ianuarie 2019 și noiembrie 2021, doar 12 bănci au reprezentat 48% din totalul împrumuturilor acordate companiilor din GCEL.

Dintre acești așa-numiți creditori „duzina murdară”, 10 sunt membri ai Alianței Bancare Net Zero a ONU – o inițiativă condusă de industrie, angajată să-și alinieze portofoliile cu emisii nete zero până în 2050.

Primii trei creditori care oferă împrumuturi industriei cărbunelui sunt Mizuho Financial din Japonia, Mitsubishi UFJ Financial și, respectiv, SMBC Group, urmați de Barclays din Marea Britanie și Citigroup din Wall Street.

Un purtător de cuvânt al Barclays a declarat că banca s-a angajat în ianuarie 2019 „să nu furnizeze niciun proiect de finanțare pentru construcția sau extinderea materială a centralelor electrice pe cărbune sau dezvoltarea minelor de cărbune termice, oriunde în lume”.

De atunci, Barclays a declarat că nu va oferi finanțare generală corporativă în mod specific pentru mineritul de cărbune nou sau extins sau pentru dezvoltarea centralelor electrice pe cărbune și spune că a înăsprit restricțiile privind finanțarea minelor de cărbune termic și clienților de energie.

Între timp, Mitsubishi UFJ Financial a anunțat că și-a anunțat obiective de a atinge emisii nete zero în operațiunile sale până în 2030 și portofoliul său financiar până în 2050.

„MUFG își ia în serios misiunea de a contribui la creșterea durabilă a clienților și a societății și, prin urmare, se angajează să opereze într-o manieră responsabilă din punct de vedere social și în conformitate cu cerințele de dezvoltare pe termen lung ale piețelor în care operează”, a spus un purtător de cuvânt.

Ambele companii, Mizuho Financial și Citi, au refuzat să răspundă la analiza ONG-urilor atunci când au fost contactate de CNBC.

Studiul a constatat că subscrierea reprezintă acum cea mai mare parte a capitalului pe care băncile o mobilizează pentru clienții lor care folosesc cărbune. Subscrierea se referă la procesul prin care băncile strâng investiții sau capital pentru companii prin emiterea de obligațiuni sau acțiuni în numele lor și vânzându-le unor investitori, cum ar fi fonduri de pensii, fonduri de asigurări și fonduri mutuale.

În perioada de aproape doi ani, din ianuarie 2019 până în noiembrie anul trecut, 484 de bănci comerciale au îndreptat 1,2 trilioane de dolari către companiile din GCEL prin subscriere. Dintre acestea, s-a constatat că doar 12 bănci reprezintă 39% din totalul subscrierii din 2019.

Banca Comercială Industrială a Chinei, China International Trust and Investment Corporation și Shanghai Pudong Development Bank au fost identificați drept primii trei asiguratori ai industriei cărbunelui. Într-adevăr, singura bancă non-chineză dintre primii 12 asigurători pentru industria cărbunelui a fost JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active.

Jason Opeña Disterhoft, activist principal în domeniul climei și energiei la Rainforest Action Network, a declarat că lista de clienți care folosesc cărbune a JPMorgan în 2021 „se citește ca un „cine este cine” dintre cele mai mari companii de carbon de pe planetă”.

El a adăugat: „În ciuda unei noi politici privind cărbunele în 2020, încă deservește cei mai importanți poluatori de carbon precum China Huaneng, Eskom, American Electric Power și Adani”.

Un purtător de cuvânt al JPMorgan Chase a declarat: „A fi prima bancă din SUA care a stabilit obiective de reducere a emisiilor de carbon pentru 2030, aliniate la Paris, inclusiv pentru sectorul energiei electrice, și crearea unui efort de sustenabilitate de 2,5 trilioane de dolari sunt exemple clare ale angajamentului nostru continuu de a sprijini tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.”

Reflectând la concluziile cercetării, Ganswindt de la Urgewald a declarat pentru CNBC că este important să vedem imaginea de ansamblu când vine vorba de modul în care băncile oferă sprijin industriei cărbunelui.

„La finalul zilei, nu contează dacă băncile sprijină industria cărbunelui prin acordarea de împrumuturi sau prin furnizarea de servicii de subscriere. Ambele acțiuni duc la același rezultat: cantități mari de numerar sunt furnizate unei industrii care este cel mai mare dușman al climei noastre”, a spus ea.

În timp ce băncile joacă un rol esențial în a ajuta companiile de cărbune să pună mâna pe capital prin subscrierea lor de acțiuni și emisiuni de obligațiuni, ONG-urile din spatele cercetării au recunoscut că în cele din urmă investitorii sunt cumpărătorii acestor titluri.

Cercetarea identifică aproape 5.000 de investitori instituționali cu participații combinate de peste 1,2 trilioane de dolari în industria cărbunelui. Primele două duzini reprezintă 46% din această sumă din noiembrie 2021. Giganții de investiții americani Blackrock și Vanguard s-au dovedit a fi cei mai mari doi investitori instituționali.

„Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de apartenența BlackRock și a Vanguard la Inițiativa Net Zero Asset Managers. Aceste două instituții au mai multă responsabilitate pentru accelerarea schimbărilor climatice decât orice alt investitor instituțional din întreaga lume”, a declarat Yann Louvel, analist de politici la Reclaim Finance, într-un comunicat.

El a adăugat că este „absolut înspăimântător” să vezi că fondurile de pensii, administratorii de active, fondurile mutuale și alți investitori instituționali mai pariază pe companiile de cărbune în mijlocul urgenței climatice.

BlackRock a refuzat să comenteze concluziile ONG-urilor.

Un purtător de cuvânt al Vanguard a declarat pentru CNBC că compania „s-a angajat să încurajeze companiile, printr-o administrare eficientă, să abordeze riscurile climatice materiale” prin tranziția energetică.

„În calitate de administrator de active, Vanguard are o responsabilitate fiduciară față de o gamă largă de investitori retail, intermediari și instituționali care ne-au încredințat activele lor”, au spus aceștia. „Mandatul nostru este să investim activele clienților în conformitate cu strategiile de investiții pe care le-au selectat și să acționăm ca administrator al acelor active. Ne luăm această responsabilitate foarte în serios.”

scroll to top