Închide

Procesul colectiv de 3,7 miliarde $ din UK împotriva Facebook a fost respins. Pentru moment

Avatar
social media, facebook, smartphone

Fotografie de FirmBee pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Luni, Facebook a respins temporar un proces colectiv în valoare de până la 3 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari) privind acuzațiile că gigantul social media a abuzat de poziția sa dominantă pentru a monetiza datele personale ale utilizatorilor, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, un tribunal londonez a acordat avocaților reclamanților propuși până la șase luni pentru a “încerca din nou” să stabilească orice presupuse pierderi suferite de utilizatori.

Meta Platforms Inc, compania mamă a grupului Facebook, se confruntă cu o acțiune în masă introdusă în numele a aproximativ 45 de milioane de utilizatori Facebook din Marea Britanie.

Jurista Liza Lovdahl Gormsen, care a intentat acțiunea, susține că utilizatorii Facebook nu au fost compensați corespunzător pentru valoarea datelor personale pe care au fost nevoiți să le furnizeze pentru a utiliza platforma.

Luna trecută, avocații acesteia au solicitat Tribunalului de Apel pentru Concurență să certifice cazul în conformitate cu regimul britanic al procedurilor colective – care este aproximativ echivalent cu regimul de acțiune colectivă din Statele Unite.

Însă Tribunalul a decis luni că metodologia folosită de Lovdahl Gormsen pentru a stabili eventualele pierderi suferite de utilizatorii Facebook trebuie “reevaluată în profunzime” pentru ca procesul să poată continua.

Cu toate acestea, judecătorul Marcus Smith le-a acordat avocaților lui Lovdahl Gormsen șase luni pentru a “depune dovezi suplimentare care să prezinte un plan nou și mai bun care să conducă la un proces eficient”.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că societatea a salutat decizia și a făcut referire la declarația sa anterioară potrivit căreia procesul este “complet lipsit de temei”.

Avocații care îl reprezintă pe Lovdahl Gormsen nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

scroll to top