Închide

Procesul Kimberley | Rusia vrea să își ”spele” diamantele cu mâna marionetelor bieloruse

Avatar
doll, blood, horror

Fotografie de Skitterphoto pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Reprezentantul Ucrainei în cadrul așa-numitului Proces Kimberley – o coaliție de instituții guvernamentale, companii și membri ai societății civile care certifică diamantele de pe piața globală – a acuzat Rusia că încearcă să promoveze în fruntea organismului de certificare pe reprezentantul Bielorusiei, cu scopul de a-și obține protecția și a-și asigura certificarea diamantelor sale în situația în care, în temeiul invadării Ucrainei de către armatele Moscovei, s-ar pune problema etichetării pietrelor sale prețioase drept ”diamante însângerate”, anunță Euractiv.com.

Mai mulți membri ai Procesului Kimberley au cerut deja ca diamantele provenite din Rusia, cel mai mare producător mondial de diamante (în volume), să fie etichetate diamante însângerate, pe fondul războiului declanșat prin invazia trupelor rusești asupra teritoriilor țării vecine, Ucraina, pe 24 februarie.

Potrivit unei scrisori datate pe 19 septembrie și consultate de jurnaliștii Reuters, Bielorusia și-a depus candidatura pentru postul de vicepreședintele al Procesului Kimberley în 2023 și de președinte al acestuia începând cu 2024.

”Rusia împinge Bielorusia spre președinție, în așa fel încât interesele Rusiei să poată fi protejate mai bine în cadrul Procesului Kimberley”, a spus reprezentantul Ucrainei la acest for, Vladimir Tatarințev.

Reprezentanții Bielorusiei nu au dorit să comenteze pe această temă, în timp ce Rusia a declarat că se opună și condamnă cu fermitate încercările de ”politizare” ale Procesului Kimberley.

Nici reprezentantul Botswanei, Jacob Thamage, care deține actualmente președinția Procesului Kimberley și cel căruia i-a fost adresată scrisoarea bielorușilor, nu a dorit să comenteze.

Ce este Procesul Kimberley, cum și ce decizii adoptă și care este relevanța sa globală pe piața diamantelor?

Schema de Certificare a Procesului Kimberley (KPCS) a fost stabilită în 2003 pentru a preveni intrarea pe piața mondială a diamantelor brute a așa-numitelor ”diamante însângerate” (”blood diamonds” sau ”conflict diamonds”. Procedura a fost reglementată prin Rezoluția 55/56 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, în urma recomandărilor din Raportul Fowler.

Procesul Kimberley a fost instituit pentru ca ONU să se asigure

”… că achizițiile de diamante nu finanțează violențele comise de către mișcările rebele și de aliații acestora care urmăresc să submineze autoritatea guvernelor legitime”.

Cu o aplicabilitate atât de limitată, este limpede că eficacitatea Procesului a fost pusă rapid sub semnul întrebării de mai multe organizații globale care militează pentru drepturile omului, care s-au și retras din cadrul schemei de certificare, precum Global Witness (retrasă la 5 decembrie 2011) și IMPACT (retrasă la 14 decembrie 2017). Ambele organizații au susținut, la acea vreme, că Procesul Kimberley a eșuat în scopul său și nu oferă piețelor mondiale de profil siguranța faptului că diamantele ajunse pe piață sunt, cu adevărat, ”neînsângerate”.

De asemenea, Human Rights Watch a susținut, la rândul său, că Procesul Kimberley are o sferă de protecție mult prea restrânsă și nu servește în mod adecvat scopului de a elimina îngrijorările legate de respectarea drepturilor omului pe tot parcursul lanțului producției de diamante.

Republica Centrafricană, Coasta de Fildeș și Zimbabwe sunt câteva țări cărora le-a fost restricționat accesul pe piața diamantelor în urma deciziilor luate în cadrul Procesului Kimberley. Drept consecință, acestea au fost excluse din Proces. De asemenea, Venezuela a decis să se retragă voluntar, în 2008.

Potrivit regulamentului său de funcționare,

”… participanții la Procesul Kimberley sunt state sau organizații de integrare economică regională care îndeplinesc cerințele minime ale Schemei de Certificare a Procesului Kimberley (KPCS) și sunt, prin urmare, eligibile pentru comerțul cu diamante brute, între ele. KPCS interzice participanților să desfășoare tranzacții cu neparticipanți la schemă.”

În scrisoarea adresată actualului președinte, Bielorusia s-a angajat și a declarat că este pregătită să susțină ”unitatea și autoritatea” Procesului Kimberley.

În luna iunie, reprezentantul Bielorusiei a sprijinit cu succes Rusia pentru a respinge o propunere de a discuta situația creată din cauza invadării Ucrainei.

Emiratele Arabe Unite (EAU), cel mai important centru mondial de comercializare a diamantelor brute, și-au exprimat dorința de a candida pentru președinția Procesului Kimberley. EAU se numără printre țările lumii care au evitat până acum să se ralieze sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, spunând că încearcă să mențină ”o poziție neutră față de războiul din Ucraina”.

Pe această temă, Vladimir Tatarințev a declarat că Ucraina nu are obiecții cu privire la nominalizarea Emiratelor Arabe Unite, însă a ținut să precizeze că ”este puțin probabil ca cineva, oricine, să poată aduce unitate în cadrul Procesului Kimberley”.

scroll to top