Închide

Producătorii auto, grăbiți să se aprovizioneze cu grafit din afara Chinei înaintea unei penurii

Avatar
car, electric car, charging station

Fotografie de LeeRosario pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Producătorii auto, inclusiv Tesla și Mercedes, se grăbesc să se aprovizioneze cu grafit din afara Chinei, producătorul dominant, în condițiile în care cererea de baterii pentru vehicule electrice (EV) depășește pentru prima dată alte utilizări ale mineralului, ca urmare a creșterii vânzărilor de EV, potrivit Reuters.

Firmele auto au fost lente în planificarea pentru lipsa grafitului, concentrându-se în principal pe materialele mai cunoscute pentru baterii, litiu și cobalt, chiar dacă grafitul este cea mai mare componentă a bateriei în funcție de greutate.

Acum, constructorii de automobile bat la ușile unor noi producători, precum Madagascar și Mozambic, deoarece se preconizează că în acest an vehiculele electrice vor reprezenta pentru prima dată peste 50% din piața grafitului natural, potrivit companiei de consultanță Project Blue.

Deficitul de materiale produse în afara Chinei va fi și mai acut, deoarece legislația din Statele Unite și Europa urmărește să reducă dependența de China pentru minerale esențiale.

“Constructorii de automobile sunt într-o adevărată încurcătură, deoarece nu s-a investit în grafitul occidental”, a declarat Mark Thompson, fondator și director general al companiei australiene Talga Group Ltd, care intenționează să lanseze producția anul viitor în Suedia.

Fiecare vehicul electric are nevoie, în medie, de 50-100 kg de grafit în pachetul de baterii pentru anozi, electrozii negativi ai unei baterii, aproximativ de două ori mai mult decât cantitatea de litiu.

Principala utilizare a grafitului a fost în industria siderurgică, dar vânzările de EV-uri ar urma să se tripleze până în 2030, ajungând la 35 de milioane de unități din 2022, potrivit previziunilor BMO Capital Markets.

Se așteaptă ca deficitul de grafit să crească în anii următori, cu un deficit global de aprovizionare de 777.000 de tone până în 2030, arată proiecțiile Project Blue.

Până în 2030 sunt necesare investiții de aproximativ 12 miliarde de dolari în grafit și 97 de noi mine până în 2035 pentru a satisface cererea, a precizat Benchmark Mineral Intelligence (BMI) într-un raport.

China produce 61% din grafitul natural la nivel mondial și 98% din materialul final prelucrat pentru fabricarea anozilor pentru baterii, a precizat BMI.

scroll to top