Închide

Producătorii de îmbrăcăminte din Turcia întâmpină probleme după majorarea taxelor

Avatar
Haine

Foto: greenqueen.com

Timp de citire: 2 minute

Producătorii de îmbrăcăminte din Turcia, al treilea mare furnizor pentru piața de modă din Europa, se confruntă cu majorarea costurilor de producție și riscă să rămână și mai mult în urma rivalilor asiatici după ce guvernul a majorat taxele pe importurile de textile, spun liderii din sector.

Săptămâna trecută, aceste tarife au fost majorate între 30-100% pentru sute de produse textile de import, cu scopul de a sprijini producătorii locali care au apelat la sprijin împotriva valului de importuri mai ieftine, potrivit DcNews.

Oficialii din industria confecțiilor spun că noile taxe pun presiune asupra industriei, aceștia fiind unii dintre cei mai numeroși angajatori din Turcia, furnizând mărci europene, precum H&M, Mango, Adidas, Puma și Inditex.

Reprezentanții sectorului spun că ar putea începe o perioadă de disponibilizări, pe măsură ce costurile de import cresc, iar producătorii turci pierd favoarea unor rivali precum Bangladesh și Vietnam.

Sectorul se lupta deja cu inflația în creștere, cu scăderea cererii și cu profituri mai mici din cauza unor efecte ale economiei asupra acestui sector, precum reducerea ratelor dobânzilor pe măsură.

În prezent, prețul unui tricou fabricat în Turcia este cu 40% mai mare pentru un cumpărător european decât unul din Bangladesh, a declarat Seref Fayat, președintele TOBB, un reprezentant al industriei de îmbrăcăminte și industriei confecțiilor. Cu câțiva ani în urmă, diferența era de 15-20%, a declarat o altă sursă.

Timur Bozdemir, președintele DF Manhattan Inc, care produce îmbrăcăminte pentru femei pentru piețele europene și americane, a declarat că noul tarif va crește costul unui tricou de 10 dolari cu cel mult 50 de cenți.

El nu se așteaptă să piardă clienți, dar a declarat că schimbările au înlesnit necesitatea ca industria de îmbrăcăminte din Turcia să treacă de la producția de masă la cea cu valoare adăugată.

“Dacă insistăm să concurăm cu Bangladesh sau Vietnam pentru un tricou de 3 dolari, fără îndoială că vom pierde”, a spus el.

Turcia a exportat anul trecut textile în valoarea de 10,4 miliarde de dolari, ceea ce situează țara pe locul cinci nivel mondial.

Este al doilea mare furnizor de textile și al treilea furnizor de îmbrăcăminte pentru Uniunea Europeană, arată datele Confederației Europene a Textilelor și Îmbrăcămintei (Euratex).

Însă cota sa pe piața europeană a scăzut la 12,7% anul trecut, de la 13,8% în 2021, la 12,7%.

scroll to top