Închide

Prognoza economică de vară a Comisiei Europene confirmă: înainte de a ne fi mai bine, ne va fi mai rău!

Avatar
Black blue and red graph illustration

Fotografie de Burak K pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Economia UE continuă să crească, deşi pierde din viteză – așa poate fi rezumată pe scurt prognoza economică actualizată a Comisiei Europene (CE), dată publicității luni. Două dintre principalele motoare economice ale Europei – Germania și Olanda – au început să devină vulnerabilități majore pentru economia europeană, deși în trecut lucrurile stăteau chiar pe dos.

Estimările CE arată că economia zonei euro va crește mai lent decât se preconiza anterior, atât în acest an, cât și în anul viitor, în condițiile în care cererea de consum este afectată de inflația ridicată, iar cea mai mare economie, Germania, va intra în recesiune în acest an, potrivit datelor prezentate de agenția Reuters.

Și economia UE va continua să crească, deși cu un ritm mult redus.

Previziunile revizuiesc în jos creșterea economiei UE la 0,8% în 2023, de la 1% preconizat în estimările din primăvară, și la 1,4% în 2024, de la 1,7% în ediția anterioară a prognozei.

De asemenea, Comisia revizuiește creșterea în zona euro în scădere la 0,8% în 2023 (de la 1,1%) și la 1,3% în 2024 (de la 1,6%).

Se preconizează că inflația va continua să scadă pe parcursul orizontului de prognoză. În prezent, se preconizează că inflația indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) va ajunge la 6,5% în 2023 (față de 6,7% în primăvară) și la 3,2% în 2024 (față de 3,1%) în UE. În zona euro, se preconizează că inflația va fi de 5,6% în 2023 (față de 5,8%) și de 2,9% în 2024 (față de 2,8%), ambele cu mult peste ținta de 2,0% a Băncii Centrale Europene (BCE).

”Slăbiciunea cererii interne, în special a consumului, arată că prețurile de consum ridicate și aflate în continuare în tendință de creștere, pentru majoritatea bunurilor și serviciilor, au un impact mai mare decât se preconizase în previziunile din primăvară. Acest lucru se întâmplă în pofida scăderii prețurilor la energie și a unei piețe a forței de muncă excepțional de robuste, care a înregistrat rate ale șomajului la un nivel scăzut record, o expansiune continuă a ocupării forței de muncă și o creștere a salariilor”, arată Comisia în documentul citat.

Noile estimări publicate de Comisie stârnesc temeri că zona euro ar putea ajunge într-un blocaj, caracterizat de o perioadă prelungită de creștere economică redusă și inflație peste ținta de 2% a BCE. De asemenea, pot să ofere o imagine mai clară a raportului trimestrial pe care îl va publica și BCE în această săptămână, joi. Pe baza acestor date, decidenții de la BCE ar urma să stabilească viitorul parcurs al ratelor dobânzilor: oprirea ciclului de creștere sau continuarea acestuia.

Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și tensiunile geopolitice mai ample continuă să reprezinte riscuri și rămân o sursă de incertitudine, mai arată Comisia.

În plus, politica de înăsprire monetară dusă de BCE ar putea afecta activitatea economică mai mult decât fusese așteptat anterior, dar ar putea duce, în același timp, la o scădere mai rapidă a inflației, care ar accelera restabilirea veniturilor reale. În schimb, presiunile asupra prețurilor s-ar putea dovedi mai persistente.

Riscurile climatice din ce în ce mai mari, ilustrate de condițiile meteorologice extreme și de incendiile de vegetație și inundațiile fără precedent din timpul verii, cântăresc, de asemenea, asupra perspectivelor.

scroll to top