Închide

Proiect: Proceduri de fertilizare in vitro și de inseminare artificială decontate de stat

Avatar
Fertilizare In Vitro Sanse De Reusita Nypost.com 1

Sursă foto: Realitatea Mea

Timp de citire: 2 minute

Tratamentele și procedurile pentru inseminarea artificială și fertilizarea in vitro ar putea fi decontate de stat, atât pentru cuplurile declarate infertile, cât și pentru femeile infertile singure, dacă o propunere legislativă pusă joi în dezbatere la Senat va fi adoptată și aplicată, potrivit Avocatnet.

Mai exact, prin propunerea de la Senat se are în vedere ca procedurile de fertilizare in vitro și cele de inseminare artificială să fie decontate integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, iar cei ce-și doresc copii, dar nu-i pot face pe cale naturală, fie că vorbim de familii sau de femei singure, să beneficieze de serviciile medicale corespunzătoare în mod gratuit.

Potrivit textului propunerii, pentru a beneficia de decontarea serviciilor, cei interesați să urmeze proceduri și tratamente de fertilizare in vitro și de inseminare artificială vor trebui sa îndeplinească, printre altele, următoarele criterii:

  • să fie parte a unui cuplu infertil sau să fie o femeie infertilă singură;
  • să aibă o indicație terapeutică pentru efectuarea unei proceduri de reproducere umană asistată medical;
  • ambii membri ai cuplului infertil sau femeia infertilă singură, după caz, să aibă calitatea de asigurat, cu cel puțin 12 luni înainte de data efectuării primei proceduri medicale decontate.

De decontarea serviciilor medicale ar putea beneficia și persoanele care au deja copii concepuți pe care naturală sau asistată medical, precum și persoanele care nu fac parte dintr-un cuplu autolog, adică cei pentru care se realizează o procedură de reproducere umană asistată medical, cu celule reproductive proprii.

Sumele decontate de stat pentru aceste tipuri de proceduri sunt estimate a fi:

  • 1.750 lei/procedură pentru inseminarea artificială;
  • 20.000 lei/procedură pentru fertilizarea in vitro.

Important de știut este și că un cuplu infertil sau o femeie infertilă singură va putea beneficia de maximum trei proceduri de inseminare artificială sau fertilizare in vitro decontate de stat.

În 2020, printr-o propunere adoptată de Senat, dar neintrată încă în vigoare, statul român avea în vedere asigurarea gratuită a maximum două proceduri de fertilizare in vitro pentru fiecare femeie care vrea să rămână însărcinată, precum și oferirea de servicii medicale gravidelor ce provin din medii defavorizate și femeilor al căror venit lunar nu depășește salariul minim brut.

Mai mult, în ceea ce privește concediul de odihnă, prin OUG nr. 26/2019 se stabilește ca femeile salariate care urmează proceduri de fertilizare in vitro să primească un concediu suplimentar de trei zile, care se adaugă la numărul total de zile de concediu de care beneficiază anual.

Atenție! Ca să se aplice, propunerea trebuie să fie adoptată de Parlament, să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

scroll to top