Închide

Polonia vrea să ia locul Rusiei în privința livrărilor de petrol. PKN Orlen: ”Putem s-o facem!”

Avatar
Orlen Olefiny 4

Sursa foto: PKN Orlen.

Timp de citire: 2 minute

Cea mai mare companie petrolieră din Polonia, ”campionul” energetic deținut de stat PKN Orlen, și-a anunțat disponibilitatea și capacitatea de a înlocui Rusia ca principal furnizor de petrol pentru Europa Centrală și de Est (ECE), în condițiile în care deține infrastructura necesară, are furnizorii potriviți și suficiente stocuri de combustibil pentru a asigura o aprovizionare continuă cu petrol în regiune, scrie publicația Euractiv.com, care citează agenția poloneză de presă PAP.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri informații despre al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va cuprinde suspendarea importurilor de petrol rusesc către țările UE în următoarele șase luni. Totodată, până la sfârșitul anului, UE va interzice importul de produse rafinate din țiței. Totuși, în această primă fază embargo-ul nu se va aplica Ungariei și Slovaciei, țări care au primit un răgaz până la finalul anului viitor, întrucât sunt cel mai dependente de Rusia în ceea ce privește aprovizionarea cu combustibili.

PKN Orlen vrea să vină în ajutorul țărilor puternic dependente de petrolul rusesc:

”În momentul în care vor dispărea livrările dinspre est, PKN Orlen va putea să mențină stabilă aprovizionarea cu petrol nu numai către Polonia, ci și către întreaga Europă Centrală și de Est”, potrivit unui comunicat al companiei, preluat de PAP.

Oficialii polonezi au mai anunțat că PKN Orlen este pregătit pentru orice scenariu.

Reprezentanții companiei au mai informat că, de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, nu a făcut achiziții spot de petrol din Rusia. De la data de 24 februarie, compania a recepționat 30 de tancuri cu petrol, provenind din diverse alte surse.

În ultimii patru ani, Orlen a testat peste 100 de tipuri diferite de țiței pentru a găsi sursele cele mai potrivite să înlocuiască petrolul provenit din Rusia, au mai declarat reprezentanții companiei.

PKN Orlen operează șase rafinării – trei în Polonia, două în Cehia și una în Lituania, în care compania rafinează 29,5 milioane de tone de țiței pe an.

Polonezii au redus treptat, în ultimii ani, cantitatea de petrol rusesc pe care o utilizează în rafinăriile sale, scăzând de la 90% din totalul petrolului rafinat în 2017, până la 70% în 2020, iar anul trecut ponderea petrolului rusesc este foarte probabil să mai fi scăzut încă.

scroll to top