Un fenomen bizar se petrece pe rafturile marilor magazine alimentare din Polonia: grație unei scăderi semnificative a prețurilor en-gros la unt, în magazine apar tot mai multe promoții, iar, în unele cazuri, prețurile tăiate la jumătate ajung până la circa 3 lei pentru un pachet de 200 de grame. Între timp, în România, după o creștere uluitoare a prețului untului, pachetul a ajuns la 20 de lei, iar unele supermarketuri au ales să îl catalogheze drept ”produs de lux” și să-l țină sub cheie.
Care sunt motivele inversării tendinței legate de prețurile și de vânzările de unt din Polonia? Să fie vorba, în primul rând, despre schimbarea situației pe piață pe partea ofertei sau de scăderea dramatică a cererii pentru acest produs, se întreabă publicația poloneză de specialitate Wiadomości Handlowe.
Precizare: Pentru o mai bună fluență a informațiilor, am preferat să păstrăm prețurile practicate în magazine poloneze în moneda locală, zlotul polonez, cu atât mai mult cu cât valoarea monedelor Poloniei și României este sensibil egală. La oficial, zlotul polonez este 1,04 RON.
În prezent, în magazinele celui mai mare lanț de magazine alimentare din Polonia, discounter-ul Biedronka, untul sub marca proprie Mleczna Dolina, cu 82% grăsime, la pachet de 200 de grame, al cărui preț obișnuit este de 5,99 zloți per pachet, poate fi cumpărat cu 4,79 zloți, iar în promoția valabilă luna trecută, prețul untului sub marca Mlekovity (200g, 82% grăsime) a scăzut de la 7,99 zloți până la 4,95 zloți (la cumpărarea a trei bucăți).
Tot luna trecută, în magazinele Topaz, același unt Mlekovity costa – tot la promoție – doar 3,99 zloți. În prezent, pentru același preț, polonezii pot să se aprovizioneze cu unt sub marca Masło Bocheńskie (200g 82% grăsime) din magazinele Jan.
Untul la promoție este prezent și în magazinele Lidl, prezente și pe piața românească. În oferta valabilă până la sfârșitul lunii februarie, Lidl a redus prețul pachetului de unt de 200 g unt cu 60% grăsime sub marca proprie Pilos de la 5,99 zloți la 4,99 zloți, iar 200 de g de unt cu 82% grăsime se vinde, tot la promoție, cu 5,79 zloți (de la prețul normal de 5,99 zloți).
Șoc și groază: Kaufland rupe normele cu untul la 3 lei
Văzând că magazinele concurente se întrec în oferte care mai de care, nemții de la Kaufland – deși fac parte din același grup de retail cu Lidl – au luat măsura introducerii unei promoții și mai agresive.
Joi și vineri (2 și 3 februarie) în magazinele Kaufland, prețul untului extra, 83% grăsime, la pachet de 200 de grame, produs de compania poloneză Lumiko, a scăzut cu 50%, de la 5,99 zloți (preț normal) la 2,99 zloți per bucată, la cumpărarea a două pachete. Cei interesați de promoție au putut achiziționa maximum șase bucăți de persoană pe un bon.

Prima explicație: au scăzut prețurile untului la vânzarea en-gros
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la Varșovia, în ultimele 3 luni până în a doua jumătate a lunii ianuarie 2023, prețurile de vânzare ale untului ambalat au scăzut cu aproximativ 30% în comerțul cu ridicata. Raportat la prețul de acum un an, prețul untului a fost mai mic cu 8%.
Datele referitoare la prețurile cu amănuntul, aferente lunii decembrie 2022 și disponibile la sfârșitul lunii ianuarie, indică tot scăderi, deși la o scară mult mai mică.
Potrivit Biroului Central de Statistică al Poloniei, în decembrie 2022 prețurile cu amănuntul la unt au scăzut cu 0,3% față de luna anterioară, fiind prima scădere de preț lunară din martie 2021, potrivit datelor prezentate de Mariusz Dziwulski, analist sectorial la banca poloneză PKO Bank.
Totuși, el subliniază că prețurile la unt în raport cu aceeași lună a anului precedent au fost încă semnificativ mai mari, cu 22% în plus față de decembrie 2021.
Scăderile prețurilor la unt din ultimele luni sunt, în primul rând, o consecință directă a inversării situației de pe piața Uniunii Europene pe partea de ofertă, în condițiile în care UE este al doilea mare producător și exportator de unt din lume.
După cum notează Mariusz Dziwulski, prima jumătate a anului 2022 a fost caracterizată de scăderi ale producției de unt în UE cu peste 2%.
În a doua jumătate a anului 2022, s-a înregistrat deja o creștere de peste 3%. a producției de unt în ritm anual, aceasta fiind un efect al creșterii rezervelor de lapte la principalele companii producătoare de lactate din UE.
A doua explicație: în paralel, a scăzut și cererea
”Schimbările survenite pe partea de oferte se suprapun cu o cerere tot mai slabă. Creșterea puternică a prețurilor la unt, în condițiile inflației ridicate și ale încetinirii economiei, au condus la limitarea achizițiilor acestui produs. Prezența la raft a înlocuitorilor de unt îi încurajează pe consumatori să cumpere grăsimi vegetale tartinabile sau amestecuri de grăsimi”, explică Dziwulski.
Expertul de la PKO Bank mai spune că, în plus, cererea din sectorul HoReCa ar putea scădea din cauza reducerii cheltuielilor de consum în acest sector. La această cauză se adaugă și efectul de bază, în condițiile în care în prima jumătate a anului 2022 au fost ridicate restricțiile pandemice, iar cererea a crescut la majoritatea produselor.
A treia explicație: și uleiurile vegetale s-au ieftinit
Un alt factor care contribuie la scăderea prețurilor la unt sunt scăderile prețurilor la uleiurile vegetale utilizate pentru producerea grăsimilor tartinabile. Mergând mai departe cu explicațiile, Mariusz Dziwulski mai aduce încă un argument: au scăzut și cotațiile de pe piața țițeiului, așa încât și prețurile de producție, transport și logistică sunt acum mai mici.
Potrivit acestuia, barierele tot mai mari în calea cererii, cauzate de presiunile în creștere asupra puterii de cumpărare a consumatorilor, vor continua să împingă în jos prețurile la unt în următoarele luni.
”În cazul prețurilor de consum, scenariul cel mai probabil este o scădere a dinamicii prețurilor, dar nu este sigur dacă vom asista neapărat la scăderi de preț în ritm anual. Ne putem aștepta ca exporturile de unt către China, care este al doilea importator de unt produs în Uniunea Europeană, să crească, după abandonarea politicii «Zero Covid» de către Beijing, deși creșterea producției de lapte din China temperează așteptările privind cantitățile trimise la export de către UE”, mai arată Mariusz Dziwulski.
Pe de altă parte, mai spune el, situația geopolitică din regiune, care afectează puternic piața uleiurilor vegetale, rămâne încă un factor major de incertitudine.
Date oficiale despre prețurile untului la poarta fabricii
Un raport semnat de Grzegorz Rykaczewski, expert în analiza sectorului agroalimentar în cadrul Departamentului de Analiză Macroeconomică al Bank Pekao, relevă și alte date, legate de evoluțiile de pe piața untului la nivel global, european și local:
”Pe piețele en-gros, atât globale, cât și europene, untul s-a ieftinit treptat în a doua jumătate a anului 2022. Această tendință a continuat în ianuarie.
Prețul mediu de vânzare al untului în fabricile de procesare din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an a fost cu 20% mai mic decât cu două luni mai devreme.
Scăderea prețurilor a fost susținută de producția stabilă din UE și de exporturile mai scăzute către piețele țărilor terțe.
Pe de altă parte, scăderea cotațiilor de pe piețele en-gros a creat spațiu pentru comercianți pentru a oferi prețuri mai mici practicate la raft pentru untul ambalat.
Cele mai actualizate date complete de pe piața poloneză vin din decembrie. În luna indicată, prețul mediu de vânzare al untului la poarta fabricii a fost mai scăzut cu 6% decât în noiembrie, în vreme ce, la nivelul comerțului cu amănuntul, untul s-a ieftinit cu doar 0,3% raportat la luna anterioară.
Cu toate acestea, merită subliniat că aceste niveluri au fost semnificativ mai mari decât în anul precedent.
În decembrie 2022, untul la poarta fabricii era cu 10% mai scump comparativ cu decembrie 2021.
În cazul prețului cu amănuntul, ritmul anual de creștere a fost de 21,7%.
Este important de precizat că creșterea prețurilor la unt, deși ridicată, a fost totuși mai mică decât dinamica în cazul grăsimilor vegetale, la care s-a înregistrat o creștere a prețurilor cu peste 35% în decembrie, față de anul anterior.”
România, decuplată de evoluțiile europene
Informațiile prezentate de specialișii celor două bănci poloneze și argumentația lor indică o scădere a prețurilor la unt la nivelul Uniunii Europene, ba chiar scăderi de cotații și pe piețele de mărfuri la nivel global.
România face, însă, din nou, notă discordantă.
Potrivit datelor prezentate la finalul lunii trecute de către Ziarul Financiar, în 2022 untul s-a scumpit cu 45% faţă de anul anterior, iar acum un kilogram costă în jur de 100 de lei în retail.
Potrivit unei analize a publicației citate, în urma unui periplu prin magazinele bucureștene realizat la sfârșitul lunii ianuarie, într-un magazin Carrefour Expres din zona Dristor, untul President, cu 82% grăsime, la pachet de 250 g, costa 27,9 lei, astfel că un kilogram ajungea la 111,6 lei.
În această situație, Carrefour a decis să pună sisteme antifurt în urma scumpirilor din ultima perioadă şi a scăderii puterii de cumpărare a oamenilor, care sunt tentaţi să fure chiar şi produse alimentare de bază.
Duminică, 5 februarie, în magazinele Auchan, cea mai ieftină variantă de unt cu 82% grăsime era untul irlandez sub marca proprie Auchan, la 12,90 RON pachetul de 200 de grame, adică 64,50 RON pentru un kilogram. Cel mai scump unt din magazinele lanțului francez se vindea cu 26,50 RON; este vorba despre unul marca Muller, cu 82% grăsime, la pachet de 250 de grame, adică 106 RON pentru un kilogram.
Dacă ne uităm și la untul bio, prețurile sar de 100 de RON pentru un kilogram. Untul bio Napolact, cu 82% grăsime, este 19,50 RON pachetul de 180 de grame, ceea ce face ca prețul unui kilogram să fie de 108,33 RON.