Închide

Propunere legislativă: Achizițiile făcute de ONG-uri în interesul spitalelor, scutite de TVA

Avatar
black and white hospital bed in the middle of interior building

Fotografie de Arseny Togulev pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

ONG-urile care construiesc spitale, dotează maternități cu incubatoare și echipamente necesare sau modernizează diferite secții ale spitalelor vor fi scutite de plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) aplicată echipamentelor sau materialelor de construcții achiziționate, potrivit unei propuneri legislative înregistrate săptămâna trecută la Senat, potrivit Avocatnet.

Propunerea legislativă va introduce în Codul fiscal o scutire de taxă pentru

“achizițiile efectuate de organizațiile nonprofit în vederea construirii/ reabilitării/ modernizării de unități spitalicești și a dotării acestora cu aparatură și echipamente de specialitate, materiale și consumabile de uz sanitar”.

De asemenea, TVA-ul plătit pentru achizițiile făcute în acest scop vor putea fi deduse, dacă vor fi folosite exclusiv pentru a finanța proiecte de sprijinire a sectorului medical.

“Dorim să venim în sprijinul asociațiilor și fundațiilor care au în derulare sau vor să inițieze astfel de proiecte, prin introducerea în Codul fiscal a posibilității de rambursare a TVA-ului pe care acestea îl plătesc la efectuarea achizițiilor de materiale de construcții, echipamente, consumabile sanitare sau alte forme de sprijin din aceeași sferă, iar banii astfel obținuți să poată fi investiți în continuare în proiectele de sprijinire a sectorului medical. Considerăm că tot mai multe organizații nonprofit vor dori să se implice în desfășurarea unor astfel de acțiuni atât de necesare la nivelul comunității”,

se indică în expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă.

Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Ea trebuie să treacă de votul Parlamentului, să fie promulgată prin decret prezidențial și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

scroll to top