Închide

Proteste ale transportatorilor din toată țara. Principalele nemulțumiri: prețurile la RCA și introducerea de taxe noi

Avatar
Protest Rca Scaled E1704873685264 572x470

Sursa foto: Opinia (Buzău).

Timp de citire: 2 minute

Transportatori din toată ţara participă miercuri la o acţiune de protest, în condițiile în care mai multe coloane de camioane s-au format pe diferite tronsoane rutiere, în zona Bucureştiului, dar şi în Cluj, Iași, Buzău și Galați. Din unele judeţe, angajaţii operatorilor din transport au pornit către Capitală, anunță News.ro.

Transportatorii sunt nemulţumiţi de tarifele poliţelor obligatorii de răspundere civilă şi cer mai multe modificări legislative, inclusiv adoptarea unei legi anti-dumping.

Legat de protestul “spontan” al transportatorilor, la care s-au alăturat şi câţiva fermieri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că, până acum, la ministerul Agriculturii nu a primit nicio revendicare, pentru că nicio asociaţie nu îşi asumă acest protest. Ministrul spune că a stabilit deja o întâlnire cu toate asociaţiile şi federaţiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe pregătite pentru acest an şi îi asigură pe toţi fermierii că subvenţiile se acordă la timp iar subvenţia la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă.

Traficul pe A1, pe Centura Bucureşti, dar şi pe centurile marilor municipii este blocat sau îngreunat.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri, până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile Chiajna şi Bragadiru, judeţul Ilfov.

Totodată, situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării, pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

Revendicările protestatarilor

Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include: plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune – n.r.); amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare.

O altă revendicare se referă la aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”.

Transportatorii solicită, de asemenea, aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112, dar şi elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice.

Despre protestele transportatorilor din țară, puteți citi în presa locală, după cum urmează:

Cluj – Cluj24.ro;

Buzău – Opinia:

Iași – Ziarul de Iași.

Mai multe aici...
scroll to top