Închide

Protestele pro-Navalnîi | Rusia invocă drepturile minorilor și lovește cu manta în Twitter

Avatar
Twitter Rusia

Foto: bneintellinews.com

Rusia a amendat Twitter pentru că a refuzat să șteargă tweet-urile prin care Alexei Navalnîi și grupul său de susținători le solicită tinerilor să protesteze împotriva încarcerării proeminentului critic al Kremlinului,  anunță dpa. Un tribunal din Moscova a decis aceasta vineri pentru că gigantul american de socializare media nu a șters apelurile publice ca minorii să ia parte la demonstrațiile ce au avut loc pe întreg teritoriul Rusiei la mijlocul lunii ianuarie.

Instanța a ordonat Twitter să plătească în total 8,9 milioane de ruble (118.000 de dolari).

Potrivit agenției de știri Interfax, instanța a fost, de asemenea, planificată să se pronunțe ulterior asupra acuzațiilor similare împotriva Facebook făcute de autoritatea de presă rusă Roskomnadzor. Roskomnadzor anunțase deja amenzi corespunzătoare împotriva rețelelor sociale la începutul anului.

La sfârșitul lunii ianuarie, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în numeroase orașe rusești pentru a cere eliberarea politicianului popular de opoziție Alexei Navalnîi, care de atunci a fost încarcerat într-un lagăr de prizonieri. Justiția îi acuză pe asociații lui Navalny că au cerut în mod deliberat minorilor să ia parte la mitingurile neautorizate prin intermediul rețelelor sociale.

Susținătorii liderului în vârstă de 44 de ani spun însă că acesta este doar un pretext pentru a opri protestele și a-i urmări pe organizatori. Deoarece se spune că Twitter nu a reușit să șteargă alte postări interzise – inclusiv pornografie infantilă – unele conținuturi Twitter s-au încărcat la viteze mai mici pentru mulți utilizatori din Rusia în ultimele săptămâni. Roskomnadzor chiar a amenințat platforma de socializare cu o interdicție generală.

Criticii văd acest lucru ca pe o încercare de a restricționa dreptul la libertatea de exprimare pe rețelele sociale. Sute de site-uri web sunt deja blocate în Rusia, inclusiv cele ale opozanților guvernamentali.

scroll to top