Închide

Amenda istorică primită de Apple în Franța, redusă la o treime, în instanță

Avatar
laptop, mobile phone, table

Fotografie de kieutruongphoto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un tribunal francez a redus substanțial amenda istorică primită de americanii de la Apple pentru un presupus comportament anticoncurențial. Suma inițială, de 1,1 miliarde de euro, a fost redusă la circa o treime, până la 372 de milioane de euro, potrivit agenției Reuters.

Amenda inițială a fost aplicată de autoritatea franceză pentru concurență în 2020, fiind, la acea dată, cea mai mare amendă dată de instituția franceză în istoria sa.

Autoritățile franceze au susținut că Apple a impus praguri de prețuri pentru vânzările cu amănuntul ale partenerilor săi premium, în așa fel încât prețurile să fie aliniate cu cele practicate de firma californiană în propriile magazine sau pe internet.

Curtea de Apel a reținut acuzația făcută de autoritatea pentru concurență potrivit căreia Apple a abuzat de dependența economică a comercianților cu amănuntul, dar nu a luat în considerare acuzația privitoare la prețurile fixate, potrivit unei surse citate de Reuters.

De asemenea, Curtea a redus intervalul în care Apple a fost acuzată că a restricționat accesul angrosiștilor la produsele companiei, susține aceeași sursă. În plus, instanța a decis să reducă semnificativ cota aplicată pentru calcularea amenzii globale.

Apple a spus că va contesta decizia:

”Deși instanța a anulat, în mod corect, o parte din decizia autorității franceze pentru concurență, apreciem că aceasta ar trebui să fie anulată în totalitate și intenționăm să facem recurs. Decizia se referă la practici de acum mai bine de un deceniu, pe care chiar și autoritatea franceză a recunoscut că nu mai sunt în vigoare”, a declarat compania americană într-o declarație trimisă Reuters.

Un purtător de cuvânt al Curții de Apel a refuzat să comenteze conținutul exact al deciziei, dar a confirmat că instanța ”a confirmat parțial” decizia organului de supraveghere antitrust.

scroll to top