Închide

SONDAJ | PSD, câștigătorul electoral al măsurilor sociale anunțate de coaliție. Opoziția, tot la vale

Avatar
Ciuca Ciolacu Kelemen

Sursa foto: Guvernul României.

Timp de citire: 2 minute

Cel mai recent sondaj realizat de compania de cercetare a pieței Avangarde, la comanda PSD, arată că topul partidelor este condus în continuare de PSD, care a ajuns la 36%, în timp ce PNL ar întruni 19% din voturile electoratului. Pe trei este AUR, cu 14%, iar USR a coborât la 11%. Ar mai trece pragul electoral doar UDMR, cu 5%. Comparativ cu sondajul Avangarde din luna martie, PSD a crescut un procent, PNL trei procente iar USR și AUR au pierdut câte un procent.

Liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, ocupă primul loc în clasamentul încrederii, ambii cu 31%. Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, este cel mai bine clasat lider al opoziţiei, cu 15%, potrivit datelor sondajului Avangarde, prezentate de News.ro. George Simion (13%) și Ludovic Orban (11%) sunt ceilalți doi politicieni prezentați în sondaj.

Cât despre pachetul social anunţat de Guvern, PSD este marele câştigător mediatic.

32% dintre români cred că social-democraţii sunt iniţiatorii măsurilor de sprijin, în timp ce PNL este indicat de numai 7% dintre respondenţi.

Cea mai apreciată măsură (46%) e oferirea de vouchere pentru achiziţia de alimente de bază pentru pensionari şi familii cu venituri reduse. Apoi, creşterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim, fără taxe, o măsură apreciată de 23% dintre cei chestionaţi.

La întrebarea “Dacă vi s-ar oferi şansa să aveţi invitat la masă, în weekend, alături de familia dumneavoastră, unul dintre liderii partidelor politice de astăzi, pe care aţi prefera să îl aveţi în casa dumneavoastră?”, mai mult de o treime dintre cei intervievaţi (35%) au răspuns “niciunul”.

Totuși, favoritul a fost Marcel Ciolacu, dorit ca invitat de 14% dintre subiecţi, urmat de Geroge Simion (11%) şi de Nicolae Ciucă (6%).

În ce privește șansele de reușită ale lui Nicolae Ciucă în funcția de premier, 38% dintre cei intervievați cred că acesta va reuși mai mult ca premier și președinte al PNL decât Florin Cîțu, în timp ce 20% cred contrariul, iar 42% nu pot aprecia.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-20 aprilie, pe un eşantion de 906 subiecţi, prin metoda CATI (telefonic). Marja de eroare este de +/- 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.

scroll to top