Închide

Se rupe lanțul de iubire? PSD: ”Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu!”

Avatar
arm-wrestling, indian wrestling, competition

Fotografie de RyanMcGuire pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Relația principalelor două partide din coaliția de guvernare pare tot mai șubredă, pe măsură ce se apropie sezonul rece, iar amenințarea crizei energetice și a creșterii prețurilor planează tot mai mult asupra consumatorilor români. Președintele Comisiei de Control a SIE, deputatul PSD Mihai Weber, susține că românii nu vor mai putea suporta mult timp prețul ”incompetenței” ministrului Energiei, Virgil Popescu. Deputatul susține că singura soluție viabilă este reglementarea prețului la energie, care va ajuta consumatorul final, scrie publicația ”Știri pe surse”.

Într-un mesaj pe pagina lui de Facebook, preluată și asumată și de contul de profil al Partidului Social-Democrat, Weber lansează acuzații și atacuri dure împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, propus de partenerul de guvernare, PNL:

”Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu!

Virgil Popescu, ministrul Energiei, este total lipsit de idei referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa creșterile de prețuri la energie electrică, gaze naturale și combustibil. PSD a propus încă de anul trecut soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere.

După pierderea unui an în care datoria publică a crescut pentru a susține această compensare aleasă de ministrul Energiei, ajungem la concluzia că propunerea PSD este singura în măsură să stopeze prețurile care deja nu mai au nicio justificare economică.

Majoritatea țărilor din Europa au luat zeci de măsuri pentru a proteja populația și economia, în timp ce în România nu s-a avut în vedere decât soluția cea mai păguboasă pentru statul român, aceea de a compensa niște prețuri deja scăpate de sub control.

Soluția reglementării prețului la energie a fost adoptată și de alte țări și, mai mult, au fost alese și alte măsuri alternative care să calmeze haosul impus de anumiți jucători de pe piață.

De la asigurarea gratuității transportului pentru navetiști, subvenționarea gospodăriilor ale căror costuri la utilități erau mai mari de 30% din venit, până la suspendarea taxei de transport pentru energie sau acordarea unor vouchere pentru gospodăriile vulnerabile, iată doar câteva dintre soluțiile găsite în alte țări cu un nivel de trai mult superior decât cel din România.

Ținând cont de faptul că se apropie sezonul rece în care va crește consumul și, prin urmare, vor crește costurile atât pentru populație, cât și pentru agenții economici, îi cer imperativ domnului ministru al Energiei să se trezească și să vină urgent cu soluții care să oprească și să descurajeze creșterea nejustificată a prețurilor la energie și gaze.

Poate alege dintre soluțiile propuse de PSD sau soluțiile adoptate de alte țări din Uniunea Europeană, însă trebuie să o facă urgent, fiindcă românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței sale.”

Cu o zi în urmă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat liberalii vor să transfere PSD-ului responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în energie, liderul social-democrat susținând că Ministerul Energiei, care este în portofoliul PNL, trebuie să vină cu soluții și explicații.

”Înțeleg că partenerii noștri de coaliție fac anumite ședințe la Sinaia unde hotărăsc că vinovații sunt cei de la ANRE și să înceapă un atac la Ciolacu, Grindeanu și Rafila. Nu am nicio problemă, că nu facem balet. Dar politica în energie o face Ministerul Energiei”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că liberalizarea din energie ”a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie”, acuzând că în ordonanță s-a strecurat o prevedere favorabilă acestora:

”Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în Ordonanță, să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450, ca să fie această supraimpozitare şi chiar mi-aş dori ca prim-ministrul să afle cine a strecurat acest preț mediu în Ordonanța trecută, să știm şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu.

scroll to top