Închide

PSD vrea în continuare aurul României și insistă pentru repatrierea rezervei BNR

Avatar
gold, wealth, finance

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cu o insistență demnă de o cauză mai bună, majoritatea parlamentară construită în jurul PSD a re-votat, fără modificări, inițiativa legislativă a liderilor PSD Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, prin care Banca Naţională a României (BNR) este obligată să repatrieze rezerva de aur ţinută la Londra, deşi preşedintele Klaus Iohannis l-a întors în Parlament, solicitând reevaluarea iniţiativei.

Respingerea cererii de reexaminare a avut loc în Senat, așa încât proiectul a fost trimis mai departe, fără modificări. Urmează votul din Camera Deputaților, care este forul decizional.

Legea repatrierii aurului prevede ca România să mai păstreze doar 5,185 tone de aur în străinătate, iar BNR să repatrieze peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate, la Banca Angliei.

Parlamentul a mai adoptat o dată acest proiect, anul trecut, în aprilie. PNL şi USR au contestat legea la Curtea Constituţională, însă sesizarea a fost respinsă.

Iniţiativa a fost totuşi întoarsă în Parlament de preşedinte, care a cerut reexaminarea proiectului de lege. Klaus Iohannis a considerat că legea nu respectă angajamentele luate de România în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, a fost adoptată fără consultarea Băncii Centrală Europeană, nu are în vedere obiectivele de aderare a ţării noastre la zona euro şi nici nu este clară cu privire la procedura de repatriere şi costurile acesteia.

Actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat anterior că jocul PSD de a respinge cererea de reexaminare a legii de repatriere a aurului este de neînţeles.

”Este clar că încearcă să şicaneze ceea ce vrea să facă preşedintele. Nu văd aici o miză foarte mare. Aurul nostru acesta de la Londra este folosit pentru finanţarea României, este gaj acolo”, a spus Cîţu.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 103,7 tone. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

scroll to top