Închide

Putin primise o simulare a impactului sancțiunilor în caz de invazie. Parțială, ce-i drept

Avatar
Bankf Of Russia

Foto: Russia Business Today

Timp de citire: 2 minute

Cu o lună înainte ca Rusia să atace Ucraina, Banca Centrală și băncile de stat i-au furnizat lui Putin o evaluare a consecințelor sancțiunilor dure din cauza escaladării situației din jurul țării vecine, scrie dcnews.ro citând publicația Frank Media. O dovadă în plus că, la nivel înalt, se știa ce urmează să se întâmple. Poate nu știau data, poate nu erau în curs cu detaliile invaziei, dar erau la curent cu existența unui astfel de plan. 

În încercarea de a opri o asemenea nebunie, rapoarte au fost elaborate și depuse pe masa liderului de la Kremlin de către trei mai instituții bancare, intrate acum sub incidența sancțiunilor occidentale: Banca Centrală, Sberbank și VTB. Toate cifrele au fost, ulterior, combinate și a fost trasă, probabil, o concluzie.

Dar, potrivit unor surse, bancherii considerau la acea vreme că cel mai dur scenariu era recunoașterea celor două republici separastiste din Donbass. Nu s-a mers mai departe, nu s-a spus că, de fapt, se are în vedere ocuparea Ucrainei. Cu siguranță, estimările și evaluările ar fi fost cu totul altele. În acest scenariu, se anticipa o scădere a PIB-ului Rusiei cu 10% și o depreciere a monedei naționale până 150-200 de ruble pentru dolar și, respectiv, euro. În orice caz, nimeni nu s-a așteptat la sancțiuni împotriva autorității de reglementare, privând-o de capacitatea de a susține rubla prăbușită.

A fost avansată și o cifră estimativă a nevoilor financiare pentru susținerea economiei ruse în ansamblul ei: în jur de 5-6 trilioane de ruble.

“Cifra pentru recapitalizare este o estimare a activelor blocate în străinătate, ajustată în funcție de modificarea preconizată a cursului de schimb. Însă, pe lângă asta, vor exista și pierderi de credite, care sunt imposibil de prevăzut”, a declarat pentru Frank Media unul dintre interlocutorii publicației.

După cum arată Frank Media, conducerile respectivelor bănci au insistat să-și prezinte evaluările. A fost important pentru bancheri să arate autorităților care vor fi consecințele economice, au explicat aceleași surse. Potrivit acestora, la acel moment,

“nici unul dintre participanți nu și-a putut măcar imagina până unde s-ar putea ajunge, care vor fi urmările acestor consecințe. Nu, nimeni nu s-a gândit că lucrurile vor scăpa de sub control”, a recunoscut una dintre surse.

Poate de aceea, nu au mers și ei mai departe cu avertismentele lor, mulțumindu-se să indice o creștere a ratei șomajului cu 10-12% și o încetinire considerabilă a dezvoltării țării din cauza embargoului tehnologic.

scroll to top