Închide

Carburanții își vor continua scumpirea. Cerere mare, invazie, baril scump

Avatar
Benzina Scumpire

Foto: https://www.businessworld.in/

Timp de citire: < 1 minut

Scumpirile carburanților vor continua și în perioada următoare din cauza creșterii cotațiilor produselor petroliere. Acestea erau oricum sub presiune, deoarece cererea e mai mare decât oferta la nivel global, dar acum se adaugă și efectul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În 21 februarie, cu câteva zile de începerea războiului, cotațiile Platt’s Med pentru benzină erau la 890 de dolari/tona, iar în 3 martie, ele au ajuns la 1.022 de dolari/tonă.

De asemenea, pe 21 februarie, cotațiile Platt’s Med pentru motorină erau de 806 dolari/tonă, iar în 3 martie au ajuns la 1.016 dolari/tonă, informează B1 TV. De menționat este că prețul petrolului a crescut și el, căci barilul de țiței Brent a ajuns la 118 dolari, cel mai mare nivel din ultimii opt ani. Potrivit unor estimări, s-ar putea ajunge la prețuri de 125-150 de dolari pentru un baril.

Simulare scumpire carburant

O tonă de benzină s-a scumpit cu 132 de dolari, ceea ce înseamnă că, la cotația actuală a dolarului (4,46 lei/USD), aceasta duce la o creștere de circa 36 de bani pe litru, cu TVA inclus.

Tona de motorină s-a scumpit cu 210 dolari, așa că aici scumpirea va fi mai accentuată, de 92 de bani pe litru.

Creșterile sunt estimative și nu se vor produce brusc, ci treptat.

scroll to top