Închide

”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus” încep de luni, cu bugete majorate și câteva condiții noi

Avatar
Old car parked near tree

Fotografie de Stephan Streuders pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Programele de înnoire a parcului auto național ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus” vor începe să fie operaționale din 26 aprilie, iar bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri, existând un termen de cinci zile după aprobarea bugetului AFM, potrivit ministrului Mediului, Tánczos Barna, care a făcut declarațiile într-o conferinţă de presă.

Pe lângă creșterea valorii tichetului standard pentru ”Rabla Clasic”, de la 6.500 de lei, la 7.500 de lei, ministrul a anunțat o altă noutate privitoare la program: a fost totodată introdusă şi la ”Rabla Clasic” interdicţia de a vinde maşina care a beneficiat de acest sprijin, care deja exista la ”Rabla Plus”, după ce s-au constatat încercări de a exporta în alte ţări maşinile care au beneficiat de ”Rabla Clasic”.

După lansarea ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”, va urma programul ”Rabla Electrocasnice”, unde au fost rediscutate toate categoriile de eficienţă energetică.

Principalele informații prezentate de ministrul Mediului, Tánczos Barna:

  • La Rabla Clasic, am majorat bugetul de la 6.500 lei la 7.500 lei, tichetul standard de sprijin este de 7.500 lei în 2021.
  • Am majorat, de asemenea, eco-bonusurile pentru hibrid şi pentru maşinile care au emisii scăzute de dioxid de carbon, sub 96 de grame pe km
  • În paralel, am dublat bugetul pentru maşinile electrice, am păstrat aceleaşi condiţii, 45.000 lei sprijin pentru maşinile full electrice, 20.000 lei pentru cele hibrid plug in.
  • Am introdus, foarte important, şi la Rabla Clasic, interdicţia de a vinde maşina care a beneficiat de acest sprijin. Am constatat că au fost câteva încercări de a exporta subvenţia din România, de a duce maşinile care au beneficiat de Rabla Clasic în alte ţări şi am introdus această limitare, această interdicţie care era deja existentă la Rabla Plus
  • La Rabla Electrocasnice, faţă de 2020, ele au fost modificate la nivel european, sunt alte clase de calitate de eficienţă energetică, alte standarde care trebuie respectate şi, în funcţie de aceste standarde, atât la maşinile de spălat, maşinile de uscat rufe, combine frigorifice, televizoare, toate echipamentele electrocasnice casnice care sunt în program, am reaşezat aceste clase de eficienţă energetică şi vom spijini prin acest program în special acea aparatură elecrocasnică care este cea mai energofagă şi cu care putem să economisim cel mai mult prin cumpărarea unor echipamente noi mai eficiente din punct de vedere energetic
  • Bugetul AFM, pe care îl prezentăm astăzi în Guvern, are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020. A fost o decizie prin care am venit în întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tenndinţelor de pe piaţa românească.
  • În primele trei luni se vede că a crescut exponenţial numărul maşinilor electrice cumpărate în România.
scroll to top