Surse Radio Polonia: Bruxelles-ul analizează soluția subvenționării exporturilor cerealelor din Ucraina. România, printre statele beneficiare

, , ,
Autor:    -  
field, wheat, sky
Fotografie de Alexeev_Alexey pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Comisia Europeană ia în calcul cu cea mai mare seriozitate varianta acordării de subvenții din partea Uniunii Europene pentru transportul cerealelor ucrainene prin țările de la frontiera UE, potrivit unor surse citate de corespondenta la Bruxelles a postului polonez public de radio Polskie Radio, Beata Płomecka.

Cele cinci țări vizate de subvenții sunt cele cinci state membre ale UE din apropierea Ucrainei, aflate pe culoarele de transport ale exporturilor de produse agricole din țara aflată în război, adică România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria.

Problema este discutată la întâlnirile reprezentanților Comisiei Europene cu cei ai Ucrainei, Poloniei, Bulgariei, României, Slovaciei și Ungariei.

Cele cinci țări au interzis importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina până la jumătatea lunii septembrie și doresc să prelungească interdicția până la sfârșitul anului.

Poziția statelor membre din estul Europei este susținută și de comisarul pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, care este, de asemenea, în favoarea acordării subvențiilor de tranzit.

Subvențiile ar ajuta la rezolvarea problemei exporturilor cerealelor ucrainene. Autoritățile de la Kiev fac presiuni pentru ridicarea și neprelungirea pe mai departe a interdicției de import, care expiră în mai puțin de o lună.

Cum ar funcționa mecanismul de subvenționare?

Ideea care circulă cel mai mult pe culoarele de la Bruxelles este ca UE să finanțeze transportul cerealelor către porturile desemnate, ca parte a ajutorului acordat Ucrainei. Din acele porturi, cerealele ar urma să poată pleca mai departe spre țările de destinație, majoritatea din Africa și Asia.

”O astfel de subvenție de tranzit ar fi cea mai bună soluție, întâi de toate pentru că nu reprezintă costuri mari”, a declarat unul dintre participanții la consultările Comisiei Europene cu Ucraina și cu cele cinci țări, sub rezerva anonimatului, corespondentei la Bruxelles a Radio Polonia.

Un al doilea interlocutor a menționat și costurile estimate cu subvențiile de tranzit. Cuantumul subvenției ar fi de aproximativ 30 de euro pe tonă, așadar o cantitate de 10 milioane de tone de cereale ar putea fi exportată în contul unor subvenții de 300 de milioane de euro.

Potrivit corespondentei Radio Polonia, și Ucraina s-a arătat în favoarea unei astfel de soluții în timpul consultărilor comune.

Pe de altă parte, cele cinci țări participante la discuții apreciază că, împreună cu decizia privitoare la subvenții, trebuie să se decidă și extinderea interdicției privind importurile de cereale din Ucraina până la sfârșitul anului, în caz contrar problemele de pe piețele agricole interne urmând să apară din nou.

Pentru a-și argumenta poziția, reprezentanții celor cinci țări subliniază că amploarea importurilor din Ucraina depășește de trei ori importurile UE din țările Mercosur (blocul comercial al țărilor din America de Sud), din cauza cărora au de suferit o parte din fermierii altor state membre UE din vestul Europei, din cauze similare – prețuri de dumping la importurile venite în UE din aceste țări.

Exporturile de cereale ucrainene, grav afectate de blocarea porturilor de la Marea Neagră și de atacurile rusești de la Izmail și Reni

Eforturile Kremlinului de a paraliza livrările de produse alimentare ale Ucrainei au succes, o treime din exporturile de cereale ale ţării fiind suprimate de când au fost blocate efectiv porturile sale de la Marea Neagră, luna trecută, a transmis publicația Bloomberg vineri, citată de Agerpres.

Scăderea marchează un obstacol major pentru economia Ucrainei şi securitatea alimentară la nivel global, chiar dacă de la începutul invaziei ruseşti UE a alocat un miliard de euro pentru construirea rutelor alternative.

Săptămâna aceasta, oficialii SUA au anunţat că lucrează cu partenerii europeni în vederea menţinerii fluxului exporturilor de cereale, care se bazează pe fluviul Dunărea şi alte căi, după ce porturile nu mai sunt sigure.

“Problema cheie o reprezintă porturile fluviale. Dar majorarea exporturilor prin porturile fluviale s-ar putea dovedi dificilă, în condiţiile în care Rusia a început bombarea porturilor Izmail şi Reni”, a apreciat Evghenia Slepțova, economist la Oxford Economics.

În perioada 15 iulie – 15 august, Ucraina a putut exporta doar 3,2 milioane de tone de cereale, uleiuri vegetale şi preparate culinare, în scădere de la 4,4 milioane de tone în mai şi 4,8 milioane de tone de în iunie, când încă era în vigoare acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră, arată datele companiei de consultanţă UkrAgroConsult.

Din porturile ucrainene la Dunăre plecau circa un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

Ulterior porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanţa, pentru a pleca mai departe.

Chiar şi în condiţii de război, Ucraina încă este un exportator de cereale important la nivel global, iar acordul pentru exportul cerealelor via Marea Neagră a ajutat la atenuarea preţurilor ridicate pe plan mondial şi a menţinut livrările către consumatori.

Dar comerţul cu cereale al Rusiei a beneficiat de pe urma problemelor cu care se confruntă Ucraina. Exporturile ruseşti sunt în creştere şi ar urma să reprezinte aproape un sfert din comerţul global cu grâu în sezonul 2023/2024.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!