Raliul Monte Carlo, contestat puternic de activiștii de mediu, la 110 ani de la înființare
Campionatul Mondial de Raliuri a început la acest sfârșit de săptămână, în mod tradițional, cu o nouă ediție a Raliului Monte Carlo, una dintre cele mai vechi curse automobilistice aflate încă în desfășurare, la 110 ani de la prima ediție. Foarte contestat de asociații pentru protecția naturii și a mediului, evenimentul ridică în acest an întrebări chiar asupra rațiunii de a fi a sporturilor cu motor, despre care se știe că sunt poluante, prin definiție, notează Euractiv în versiunea sa de limbă franceză.
Criticii sportului cu motor nu s-au dat la o parte de la cuvinte mari când a venit vorba să critice desfășurarea Raliului.
”Raliul de la Monte-Carlo este un eveniment anacronic căruia ar fi timpul să i se pună stop”, au criticat mai multe asociații din sud-estul Franței într-un comunicat de presă comun publicat pe 12 ianuarie. Ei consideră că, din punctul de vedere al costurilor de mediu, evenimentul este ”disproporționat și insuportabil”. Într-un al doilea comunicat de presă lansat în ziua debutului competiției, vineri, 21 ianuarie, aceștia subliniază încă o dată ”non-sensul ecologic” al competiției de raliu.
Evenimentul, care inaugurează în mod tradițional Campionatul Mondial de Raliuri (WRC) în fiecare an în luna ianuarie, este organizat de Automobile Club din Monaco și are loc în mare parte în Franța, în jurul orașului Gap din departamentul Hautes-Alpes. La 110 ani de la crearea sa, acest eveniment este considerat ”mitic” de susținătorii săi, fiind așteptat cu mult interes în fiecare an.
”Condițiile în care a fost creat acest raliu la începutul secolului al XX-lea nu mai sunt aceleași astăzi”, a declarat Hervé Gasdon, președintele Societății Alpine pentru Protecția Naturii – France Nature Environnement Hautes Alpes (SAPN-FNE 05) într-un interviu pentru Euractiv France. ”Având în vedere schimbările climatice, organizarea acestui eveniment proiectează o imagine care se cere complet înlocuită.”
De fapt, în general, sportul cu motor ridică destule întrebări în legătură cu efectele asupra mediului înconjurător.
Impactul negativ asupra mediului, de la Formula 1 la raliuri, a atras critici puternice de mulți ani, începând cu consumul foarte mare de combustibil al mașinilor de curse, estimat la 45 de litri la 100 de kilometri în F1. La raliuri, acesta ar fi chiar mai mare, de 50 de litri la 100 de kilometri, conform SAPN-FNE 05. Pentru comparație, mașinile private din Franța au consumat în medie 6,3 litri la 100 de kilometri în 2018, ultimul an pentru care există date complete.
Virajul spre verde al motorsport-ului
Dându-și seama de imaginea proastă pe care o proiectează în opinia publică mondială a zilelor noastre, sportul cu motor s-a angajat în urmă cu câțiva ani să facă demersuri pentru a deveni mai ecologic și mai atent cu mediul.
F1 și-a anunțat în 2019 ambiția de a deveni neutru în materie de CO2 până în 2030.
Federația Internațională a Automobilelor (FIA) și-a inaugurat în 2013 programul de dezvoltare durabilă, potrivit căruia acreditările pentru organizatorii de evenimente se eliberează pe baza unor planuri de măsuri pentru a reduce impactul acestora asupra mediului.
După cum subliniază Richard Micoud, managerul de comunicare al Monaco Automobile Club, intervievat de Euractiv, Raliul Monte-Carlo a fost apreciat de FIA pentru angajamentul său ecologic în martie 2020 cu o certificare de trei stele, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel existent.
Sporturile cu motor, în căutarea unor mașini din ce în ce mai eficiente, îi determină pe producători să inoveze, inclusiv în domeniul tehnologiilor durabile, așa cum arată un articol din revista Racecar Engineering, o revistă specializată în ingineria mașinilor de curse. Progresele în acest domeniu servesc adesea la îmbunătățirea tehnologiilor utilizate în autoturismele pentru uz general.
Nu în ultimul rând, merită subliniat că sporturile cu motor se află în mijlocul unei revoluții tehnologice: trecerea spre combustibili mai puțin poluanți și electro-mobilitate.
Astfel, principalii producători de mașini de raliu de la nivelul WRC vor fi obligați din 2022 să introducă motoare hibride. De asemenea, în 2014, FIA a lansat Formula E, un campionat dedicat exclusiv mașinilor electrice de curse.
De altfel, chiar organizatorii Raliului Monte-Carlo oferă o alternativă mai verde la evenimentul tradițional: E-Raliul Monte-Carlo, care va avea loc în luna mai a acestui an.
Diavolul stă în detalii
Deși consumul de combustibil al vehiculelor de curse este impresionant, acesta poate fi ținut responsabil doar pentru o mică parte din impactul pe care aceste evenimente sportive îl au asupra mediului.
Conform canalului american de sport ESPN, doar 0,7% din amprenta de carbon a F1 în 2018 a fost generat de mașinile de curse în sine. În schimb, transportul de echipamente din cele patru colțuri ale lumii este responsabil pentru 45% din amprenta de carbon a fenomenului F1.
În ceea ce privește raliurile, un raport elvețian publicat în 2013 a arătat, de asemenea, o pondere semnificativă a emisiilor de CO2 produse de spectatorii care călătoresc cu mașinile pentru a participa la fața locului.
Din acest punct de vedere, Raliul Monte Carlo 2021 nu ridică niciun fel de problemă: pandemia obligă organizatorii să țină Raliul fără public și într-un regim de protecție sanitară extrem de strict.
Nici asta nu-i mulțumește suficient pe critici.
Aceștia se declară îngrijorați de mobilizarea forțelor de securitate necesare pentru buna desfășurare a evenimentului, în condițiile în care, în actualul context sanitar, acestea ”ar putea fi mai utile pe alte fronturi”.
Prin urmare, că o fi din punctul de vedere al protecției mediului sau din perspectivă sanitară, pentru ecologiști, un eveniment precum Raliul Monte-Carlo nu are loc în ”lumea post-criză”.