Închide

RAPORT Banca Transilvania: Economia are premise favorabile de creștere pe termen mediu

Avatar
Andrei Radulescu Banca Transilvania

Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania. Foto: bankingnews.ro.

Timp de citire: 2 minute

Analiștii Băncii Transilvania susțin că majorarea investițiilor productive cu 6,8% an/an exprimă premise favorabile pentru ritmul economiei pe termen mediu. Totodată, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,6% lună/lună și cu 1,3% an/an în februarie 2021, adică un avans cu 1,5% an/an la două luni.

Deși produsul intern brut al României (PIB) s-a diminuat în anul pandemiei cu 3,9%, prognozele FMI indică perspective optimiste de creștere de până la 6% pe an, iar analiști ai ratingurilor de țară vorbesc chiar de cea mai sustenabilă creștere a PIB-ului României din ultimii 30 de ani, cu o posibilă creștere de chiar 9%.

Raportul BT indică faptul că rata de economisire a populației din țară a urcat de la 14,6%, în 2019, la 16,2% în 2020 (nivel record). Rata șomajului a crescut de la 5,6%, în ianuarie, la 5,7%, în februarie, maximul din septembrie 2016. Prognozele Fondului Monetar Internțional (FMI) indică perspectiva creșterii economiei interne cu 6% an/an în 2021 și 4.8% an/an în 2022.

“Evoluțiile macroeconomice din principalele blocuri economice ale lumii, știrile din sfera pandemiei și procesului de vaccinare, informațiile companiilor și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au avut impact pe piața financiară internațională săptămâna trecută”, remarcă Andrei Rădulescu, director departamentului analiză macroeconomică al BT.

În Zona Euro serviciile au scăzut în martie, dar cu un ritm în atenuare. Rata șomajului a stagnat la 8,3% în februarie, maximul din octombrie. FMI prognozează majorarea PIB cu dinamici anuale de 4,4% în 2021, respectiv 3,8% în 2022 (după ajustarea cu 6,6% din 2020), iar stenograma ședinței de politică monetară a Băncii Centrale Europene exprimă perspectiva accelerării procesului de cumpărare de active pe termen scurt pentru contracararea tendinței de majorare a costurilor de finanțare.

Ratele de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani au evoluat divergent, indicii bursieri din SUA și Europa au crescut, iar cursul mediu al dolarului american a consemnat deprecieri generalizate, atât raportat la monedele din țările dezvoltate, cât și comparativ cu valutele din țările emergente și în dezvoltare.

scroll to top