Raport Greenpeace: Lipsa legăturilor directe cu trenul îi împinge pe europeni să ia avionul
Greenpeace solicită mai multe investiții în căile ferate europene pentru a crea mai multe rute feroviare directe și pentru a încuraja oamenii să zboare mai puțin, potrivit Euronews.
Potrivit unei noi analize realizate de Greenpeace, există de șase ori mai multe legături directe cu avionul între orașele europene decât legături directe cu trenul.
În câteva orașe europene importante nu există deloc trenuri directe către alte orașe incluse în studiu.
În Europa există mult mai multe rute directe de zbor decât rute de tren
Campania a analizat 990 de rute între 45 de orașe europene importante și a constatat că 114 rute (12%) sunt deservite de legături feroviare directe. Există alte 305 rute (31%) pentru care ar fi posibilă o conexiune directă folosind liniile existente, dar ruta nu este utilizată în prezent.
Pe de altă parte, 69% din cele 990 de rute sunt deservite de zboruri directe. Greenpeace susține că acest lucru încurajează oamenii să zboare mai degrabă decât să ia trenul.
“De ani de zile, Europa a întins covorul roșu pentru transportul aerian, care dăunează climei, oferindu-i facilități fiscale, în timp ce trenurile și infrastructura feroviară au dispărut”, afirmă Herwig Schuster, responsabil de campanii în domeniul transporturilor pentru Greenpeace Europa Centrală și de Est.
Unde în Europa este cel mai ușor să iei un tren direct?
Greenpeace susține că niciunul dintre orașele analizate nu își exploatează pe deplin potențialul de legături feroviare directe.
Viena a ieșit pe primul loc ca oraș cu cele mai multe conexiuni directe cu trenul, cu 17. Munchen a ocupat locul al doilea, cu 15 legături, iar Berlin, Zurich și Paris au completat top 5, cu câte 13 legături fiecare.
La celălalt capăt al scalei se află șase orașe care nu au legături feroviare directe cu niciunul dintre celelalte orașe analizate: Atena, Lisabona, Pristina, Sarajevo, Skopje și Tallinn.
Cum pot fi îmbunătățite căile ferate europene?
Într-un interviu acordat Euronews luna trecută, Dr. Alberto Mazzola, directorul executiv al Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER), un grup de advocacy care reprezintă companiile feroviare europene, a subliniat importanța duratei călătoriei pentru pasageri.
“Dacă există o călătorie de 18 ore, foarte puțini vor lua trenul, chiar dacă putem vinde biletul”, spune el. “Pentru a rezolva această problemă, am dori să conectăm toate capitalele europene și marile orașe cu trenuri de mare viteză”, adaugă el.
Mazzola face presiuni asupra UE pentru a oferi mai multe fonduri pentru infrastructura necesară creării acestor legături.
Un raport al Comisiei Europene a constatat că numărul total de servicii transfrontaliere de călători pe distanțe lungi în UE a rămas același între 2001 și 2019 și că, în ansamblu, acestea reprezintă doar aproximativ 7% din călătoriile cu trenul în Europa.
Între timp, numărul total de trenuri de noapte pentru pasageri în Europa a scăzut de la 1 257 pe săptămână în 2001 la 445 în 2019, deși au fost reintroduse unele linii din 2019, cum ar fi Bruxelles-Praga.
Pentru a stimula aceste cifre și a încuraja mai mulți oameni să ia trenul, Greenpeace solicită guvernelor naționale și UE să sprijine dezvoltarea serviciilor directe de tren prin investiții în infrastructură, o mai bună cooperare între companiile feroviare și mandatarea trenurilor directe acolo unde acestea nu sunt încă viabile din punct de vedere comercial.
“Este timpul ca guvernele europene și UE să corecteze acest dezechilibru istoric”, spune Schuster. “Europenii merită să aibă acces la un transport public curat, eficient, confortabil și accesibil, care este bun pentru ei și bun pentru planetă.”